Dansk skulptur fjernet i Hongkong er 'endnu et søm i ligkisten for demokratibevægelsen'

Fjernelsen af skulpturen 'Skammens søjle' kan også forværre forholdet mellem Danmark og Kina, siger ekspert.

Skulpturen "Skammens søjle", der er lavet af den danske kunstner Jens Galschiøt, blev sent i går aftens fjernet fra Hongkongs Universitet. (Foto: YAN ZHAO © Ritzau Scanpix)

I de sene aftentimer blev en otte meter høj skulptur i går fjernet fra Hongkongs Universitet.

Det var skulpturen "Skammens søjle", der er lavet af den danske kunstner Jens Galschiøt, og som har stået på universitetet i Hongkong i næsten 25 år.

Hongkongs Universitet skriver i en pressemeddelelse, at "beslutningen vedrørende den gamle statue var baseret på ekstern, juridisk rådgivning og en risikovurdering i forhold til, hvad der er bedst for universitetet".

I pressemeddelelsen står der videre, at universitetet aldrig har givet tilladelse til at udstille statuen på campus. Derfor har universitetet "ret til at træffe passende foranstaltninger".

- Universitetet er også meget bekymret for potentielle sikkerhedsproblemer som følge af den meget skrøbelige statue, står der.

Men den forklaring er der ikke mange der køber, fortæller Pia Elers, der er Asien-korrespondent for Kristeligt Dagblad.

- Jeg har set flere professorer og andre, der siger, at det er mærkeligt, at de blandt andet bruger argumentet om, at det er en skrøbelig skulptur. Hvorfor ikke bare sige det, som det er? siger Pia Elers og fortsætter:

- Det er de sidste rester af det gamle Hongkong, heriblandt frihedsrettigheder, som bliver fjernet nu. På den måde er det endnu et søm i ligkisten for demokratibevægelsen i Hongkong.

  • Den otte meter høje statue er til minde om de demonstranter, som mistede livet under protesterne på Tiananmen Square i 1989. (Foto: TYRONE SIU © Ritzau Scanpix)
  • Statuen forestiller 50 forvredne kroppe, som symboliserer dem, som mistede livet. (Foto: TYRONE SIU © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Heller ikke kunstneren selv, Jens Galschiøt, tror på den officielle forklaring.

- Den har stået på campus i næsten 25 år, og de har selv været med til at anlægge en plads omkring den, siger han.

- Det er udelukkende på grund af en sikkerhedslovgivning, som Kina har vedtaget, og som handler om, at man ikke må kritisere Kina. Så er universitetet blevet bange, fordi der står en skulptur der og kritiserer Kina, tilføjer han.

Et symbol for demokratiforkæmpere

Skulpturen forestiller en række forvredne kroppe stablet oven på hinanden og er opført til minde for ofre under protesterne på Tiananmen-pladsen i Beijing, også kendt som Den Himmelske Freds Plads, i 1989.

Adskillige fortalere for øget demokrati i Kina blev dræbt under de blodige demonstrationer, og emnet er meget betændt i Kina.

Med fjernelsen af "Skammens søjle" fra Hongkongs Universitet sender universitetet et klart signal til de studerende om, at man ikke må nævne massakren på Den Himmelske Freds Plads.

Det siger Jens Galschiøt.

- De sender et signal til de studerende om, at det er slut med demokratibevægelsen, og at det er slut med ytringsfriheden i Hongkong, siger han til Ritzau.

Skulpturen var det eneste sted på kinesisk grund, man stadig kunne mindes ofrene fra protesterne på Den Himmelske Fredsplads, fortæller Pia Elers.

- Derfor er det et vigtigt symbol for demokratiforkæmpere, der nu er fjernet.

I videoen kan du se, hvordan det så ud, da arbejdere begyndte at fjerne skulpturen:

Det er dog ikke overraskende, at skulpturen bliver fjernet, fortæller Pia Elers. For den organisation, Hong Kong Alliance, som Jens Galschiøt samarbejdede med om skulpturen, har for få måneder siden opløst sig selv. Det samme har en lang række andre organisationer.

- Det handler om den vind, der blæser nu, hvor organisationer opløser sig selv i frygt for sikkerhedsloven, og ingen tør sige noget. Alle frygter at gøre noget, som lederne i den centrale regering i Kina ikke bryder sig om, siger hun og fortsætter:

- Skulpturen har været en torn i øjet på den kinesiske regering.

Sikkerhedsloven, som Kinas kommunistparti indførte i 2020, gør det muligt at "forebygge og straffe oprør, forræderi, løsrivelse og indblanding fra udenlandske magter," hvis det vurderes, at det truer den nationale sikkerhed.

Blandt nogle af de studerende på universitet er nyheden om, at "Skammens søjle" er blevet fjernet, heller ikke blevet taget godt imod. En af dem er 22-årige Billy Kwok.

- For mig og mange andre, der har læst på Hongkongs Universitet, har skulpturen været en del af universitetet, fordi skulpturen symboliserer, hvorvidt der stadig er ytringsfrihed i Hongkong, siger Billy Kwok til nyhedsbureauet AP.

Ved at fjerne skulpturen, fjerner man dog ikke historien, siger en ansat på Hongkongs Universitet.

- At fjerne "Skammens søjle" betyder ikke, at historien vil blive glemt, og det betyder heller ikke, at folk ikke vil lære om historien. Derfor synes jeg, at det er unødvendigt at fjerne den, siger 27-årige Morgan Chan til AP.

Sker få dage efter valg

Fjernelsen af statuen sker få dage efter, at der søndag var valg til Hongkongs parlament, hvor Kina-loyale kandidater løb med sejren. Det var det første parlamentsvalg i den semiuafhængige kinesiske by, siden Kina i sommer gennemførte store ændringer i byens valgsystem.

Ændringerne tillod blandt andet styret i Beijing at undersøge samtlige kandidater, før de kunne få deres navn på valgsedlerne.

Det var dog kun 30 procent af Hongkongs borgere, der valgte at afgive deres stemme. Det står i skarp kontrast til distriktsvalget i Hongkong i 2019, hvor cirka 72 procent af befolkningen stemte, og de demokratiske kandidater vandt frem.

Derfor er det heller ikke tilfældigt, at skulpturen bliver fjernet nu, fortæller Pia Elers.

- Der har lige været et valg, hvor mange demokratitilhængere ikke har stemt, fordi de mener, at valget er falsk og forbeholdt patrioter. Med fjernelsen af skulpturen får demokratiforkæmperne lige endnu en påmindelse om, at de ikke længere skal regne med de frihedsrettigheder, de engang har haft, siger Pia Elers.

Valget til Hongkongs parlament mødte også international kritik. Det var blandt andet en kritik af, at Kina bryder med aftalen om "et land, to systemer".

Kan skade forholdet mellem Danmark og Kina

For få uger siden lagde den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), vejen forbi Kina for at drøfte samarbejdet mellem Kina og Danmark.

- Jeg har længe på det kraftigste kritiseret udviklingen i Hongkong. Senest direkte over for den kinesiske udenrigsminister, da jeg mødtes med ham for et par uger siden i Kina, skriver Jeppe Kofod i en udtalelse.

- Sagen om skamstøtten er desværre endnu en bekymrende sag. Fra dansk side har vi, både i Beijing og over for den kinesiske ambassade her i København, taget sagen op og opfordret til at finde en løsning på sagen i dialog med kunstneren, tilføjer den danske udenrigsminister i udtalelsen.

Andreas Bøje Forsby, der forsker i Kinas udenrigs- og sikkerhedspolitik, mener, at fjernelsen af statuen kan skabe yderligere problemer for det i forvejen stærkt svækkede samarbejde mellem de to lande.

- Kofods besøg skulle netop forsøge at genoplive det strategiske partnerskab mellem Danmark og Kina. Men siden besøget har der allerede været masser af mislyde, så intet tyder på, at forholdet nu er på vej ind i en god udvikling, siger Andres Bøje Forsby og fortsætter:

- De to parter har ikke den fornødne gensidige tillid og samarbejdsvilje. Det skyldes især fundamentale uenigheder i forhold til menneskerettigheder og sikkerhedspolitik, og det får samarbejdet til at gå op i limningen.

I udtalelsen fra den danske udenrigsminister opfordrer han også til, at helt fundamentale rettigheder bør respekteres.

- Som jeg også har sagt før, kan den danske regering ikke bestemme, hvilken kunst andre landes universiteter vælger at opstille. Men for mig og regeringen er retten til fredeligt at ytre sig – gennem tale, kunst eller andre midler – en helt fundamental rettighed for alle mennesker. Det gælder også i Hongkong, siger Jeppe Kofod.

Skulptur skal måske til Washington D.C.

På billeder ses det, hvordan den otte meter høje skulptur er blevet fragtet ud af Hongkongs Universitet i dele, og derefter sat ind i containere.

Måske får skulpturen en fremtid et andet sted i verden.

Det håber Jens Galschiøt, der har planer om, at den først skal til Danmark, så han kan reparere eventuelle skader. Derefter skal den videre ud i verden.

- Vi talte med amerikanerne i går, som har stillet en plads til rådighed foran den kinesiske ambassade i Washington D.C.

- Vi har faktisk også fået tilbudt pladser i Oslo, Canada, Taiwan og andre steder i verden. Vi har masser af steder at stille den. Så det handler om at få den ud af Hongkong, og det arbejder vi på i øjeblikket, fortæller han.

Jens Galschiøt frygter dog, at han ikke kan få skulpturen udleveret.

- Det er nok tvivlsomt, om de vil frigive den. Den har jo en enorm symbolværdi i hele verden.

I videoen kan du se, hvordan det så ud, da skulpturen blev ført ud af Hongkongs Universitet: