Dansk soldat i Estland: Hvis russerne kommer, "er vi rimelig meget på skideren"

Natos udsendte bolværk mod Rusland tænker ikke så meget på risikoen for at komme i kamp.

- Har du noget shampoo?

Soldaten Daniel joker med den britiske befalingsmand, der lige har givet ham ordre om at hoppe gennem et hul i isen i en sø i Estland.

En efter en springer de danske soldater ned i det iskolde vand, og de får ikke lov at komme op igen, før de har sagt deres navn, rang og nummer - en remse, som det kan være svært at få frem, når man hyperventilerer.

I januar sendte Danmark cirka 200 soldater til Estland, hvor de skal afskrække Rusland fra at angribe Nato-medlemmet som led i alliancens mission Enhanced Forward Presence, der også omfatter Letland, Litauen og Polen.

Se de danske soldater hoppe i søen i videoen:

"På skideren"

Der er almindelig enighed om to ting, når det gælder udstationeringen i Estland: De danske soldater har så godt som ingen risiko for at komme i kamp med Rusland, og skulle det alligevel ske, ville soldaterne være chanceløse.

- Den trussel er så lille. Jeg kan ikke se det ske. Og hvis det skulle ske – så er vi rimelig meget på skideren, siger soldaten Daniel, som alle kalder "Bøf". Efter aftale med Forsvaret nævner DR ikke de menige soldaters efternavne.

Hele det storpolitiske spil mellem Nato og Rusland er dog ikke noget, som soldaterne i Estland bruger megen tid på at spekulere over. Det er i hvert fald ikke derfor, at Bøf er taget østpå:

- Det er fordi, der er nogen, der siger, vi skal. Der er et større politisk spil. I mit hoved fylder det politiske ikke det store.

Tag med soldaterne på øvelse i billedserien:

  • Danske soldater på vej på øvelse i en skov i Estland. (Foto: Lau Kræn Svensson © dr)
  • Gruppens humørspreder, soldaten "Bøf". (Foto: Lau Kræn Svensson © dr)
  • Missionen i Estland giver soldaterne mulighed for at træne under forhold, der er lidt barskere end i Danmark. (Foto: Lau Kræn Svensson © dr)
  • En af soldaternes opgaver på øvelsen er at slagte en kylling. (Foto: Lau Kræn Svensson © dr)
  • En anden opgave består i at bygge en bivuak til at overnatte i. (Foto: Lau Kræn Svensson © dr)
  • Bivuakken er klar til brug. (Foto: Lau Kræn Svensson © dr)
  • Øvelsens højdepunkt er en dukkert i en iskold sø. (Foto: Lau Kræn Svensson © dr)
  • Soldaterne kommer ikke op igen, før de har oplyst deres navn, rang og nummer. (Foto: Lau Kræn Svensson © dr)
1 / 8

Samarbejde er vigtigst

Klimaet om vinteren i Estland kan være en smule barskere, end soldaterne er vant til derhjemme.

Men de kommer ikke ud for noget, som de ikke har trænet i på forhånd, siger kompagnichefen, kaptajn Hjalte Frostholm:

- For kompagniet er vi her for (at få, red.) alletiders mulighed for at træne med en masse allierede, herunder selvfølgelig estiske soldater, men også i høj grad vores britiske foresatte.

- Det gør en verden til forskel, at vi har gjort tingene sammen.

På øvelsen, som DR Nyheder fulgte i Estland, var der dog mindst en opgave, som nogle af soldaterne var en smule uforberedte på: De skulle slagte en kylling for at få aftensmad.

Se, hvordan det gik i videoen:

Du kan se 'Horisont: Fjender igen?' klokken 21:55 i aften på DR1 - eller se udsendelsen om spændingerne mellem Vesten og Rusland allerede nu på DR TV.