Dansk statsborger sigtet efter dødeligt angreb i Kongsberg

Den formodede gerningsmand er blevet afhørt i løbet af natten og samarbejder med politiet, oplyser hans forsvarsadvokat.

En dansk statsborger er blevet anholdt og sigtet, efter fem personer blev dræbt og to sårede under et angreb med bue og pil i den norske by Kongsberg. (Foto: © HAKON MOSVOLD LARSEN, Ritzau Scanpix)

En dansk statsborger i 30'erne bosat i Kongsberg er blevet anholdt og sigtet af politiet i forbindelse med et angreb i den norske by onsdag.

Det oplyser norsk politi i en pressemeddelelse natten til torsdag.

Fem personer blev onsdag aften dræbt og to andre alvorligt såret, da en mand begyndte at skyde efter folk med bue og pil i den centrale del af byen Kongsberg sydvest for Oslo.

Den danske mand blev onsdag aften anholdt af politiet i Kongsberg og siden fragtet til arresten i Drammen.

Politiet skriver i pressemeddelelsen, at de har set sig nødsaget til at gå ud med oplysninger om den sigtede, efter der har floreret en del falske rygter på sociale medier om mulige gerningsmænd.

Politiet oplyste indledningsvist, at den anholdte var en 38-årig dansk statsborger. Dette blev senere rettet til en 37-årig.

Der bor omkring 27.000 mennesker i Kongsberg, der ligger 80 kilometer sydvest for Oslo.

Angreb et lokalt supermarked

Klokken 18.13 onsdag fik norsk politi de første opkald om, at en person gik rundt i Kongsberg og skød efter folk med bue og pil.

Godt en halv time senere - klokken 18.47 - blev den formodede gerningsmand anholdt af politiet efter en konfrontation, hvor betjente måtte affyre varselsskud.

Den formodede gerningsmand skulle inden anholdelsen have bevæget sig over et større område i Kongsberg og blandt andet angrebet et lokalt supermarked.

En pil efterladt i en væg, efter fem personer i går blev dræbt og to såret, da en mand i går gik til angreb i Kongsberg med bue og pil. (Foto: © NTB, Ritzau Scanpix)

- Nærmere beskrivelse af hændelsesforløbet kommer vi tilbage til, når vi har et bedre overblik over, hvad der er sket, udtaler politichef i Sør-Øst politidistrikt Øyvind Aas i pressemeddelelsen.

- Det siger sig selv, at dette er en meget alvorlig og omfattende situation, og den sætter naturligvis sit præg på Kongsberg og de personer, som bor her.

Politet oplyser torsdag morgen til det norske nyhedsbureau NTB, at manden benyttede flere våben under angrebet. Af hensyn til efterforskningen vil man dog ikke komme nærmere ind på, hvilke våben, der er tale om.

Ifølge NRK udelukker politiet ikke, at der er tale om et terrorangreb, men vil samtidig heller ikke konkludere noget endnu. De vurderer dog, at den formodede gerningsmand handlede alene.

Norges statsminister talte i går aftes efter angrebet til nordmændene. Det kan du høre lidt af her (videoen er på norsk og er ikke tekstet):

Har erkendt forholdene

Manden er blevet afhørt af løbet i natten, og han samarbejder fuldt med politiet. Det oplyser hans forsvarer til Ritzau.

Advokaten fortæller også, at manden, som har boet i Norge i flere år har en dansk mor og en norsk far, er sigtet for fem drab. Han vil ifølge sin forsvarer blive fremstillet med henblik på varetægtsfængsling senere torsdag.

Ifølge den norske politiadvokat har den sigtede erkendt forholdene.

- Han har erkendt de faktiske forhold. At det er ham, der har gennemført de handlinger, han er sigtet for, siger politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til DR Nyheder.

Politiadvokaten fortæller også, at den sigtede er kendt af politiet i forvejen for flere forskellige sager, som hun dog ikke vil uddybe, og at han også har været i kontakt med det norske sundhedsvæsen.

Blandt de to sårede er en politibetjent, der havde fri, da episoden fandt sted. Han meldes i norske medier at være blevet skudt i ryggen med en pil. Begge de sårede bliver behandlet på intensivafdelingen på det lokale sygehus, men meldes uden for livsfare.

Politiet kender endnu ikke motivet for angrebet. Der ventes at komme mere nyt, når politiet holder pressemøde klokken 10.