Danske balletbørn danser med børn fra Rio-slum

Det Kongelige Teaters ungdoms trup har i en uge danset med børn fra Brasiliens slumområder.

Et brasiliansk danseprojekt, ARONG, forsøger at holde unge piger og drenge fra slummen i Rio de Janeiros favelaer væk fra gaden, og i denne uge har de haft besøg af Det Kongelige Teaters ungdomstrup, Kompagni B, med dansere fra 12 til 16 år.

Livet for mange unge i favelaerne er ofte præget vold, kriminalitet og stoffer, og ARONG har stor succes med at give de unge mulighed for at dyrke livsglæde og dans i stedet for at hænge ud på gadehjørnet i Rio de Janeiro.

Det store danse-eksperiment, der har været planlagt i to år, finder sted i en nedlagt fabrik, der er lavet om til et teater.

Fælles dansk-brasiliansk forestilling

Kompagni B's kunstneriske leder, Ann Crosset, har sammen med ARONG planlagt en 24 timers workshop, der skal munde ud i en fælles dansk-brasiliansk forestilling.

- Et af hovedformålene med Kompagni B er at udvikle de her unge talenter til professionelle dansere. Det gør vi ved at udfordre dem hele tiden og kaste dem ud i nye situationer, og det her er noget, de aldrig har prøvet før, siger hun.

15-årige Lucas Praetorius fra Virum tror, at de unge brasilianere kommer fra en virkelighed, der er meget barsk og anderledes end der, hvor han kommer fra.

Har danset siden de var små

En af de unge brasilianske dansere er Letícia Aguirres dos Santos. Hun er 13 år og bor med sin mor og tre søskende i et lille hus i favelaen Prazeres midt i Rio.

- Jeg tror, at de alle sammen er hvide og lyshårede, og at de er rigtig dygtige, for jeg har hørt, at de har danset lige siden, de var små, siger Leticia.

De unge taler ikke samme sprog, men finder alligevel ud af at sammensætte en forestilling, hvor de unge brasilianere viser deres hip hop trin, mens Kompagni B afleverer en perfekt Bournonville-opvisning.

Piruetter og hip hop moves

Blandt publikum fornemmer man en vis skepsis, for mange har aldrig set ballet før.  Men da musikken slår an, må de overgive sig. De brasilianske børn og danske ballettalenter stryger hen over gulvet sammen i piruetter og laver hip hop moves og kaster håndtegn.

Salen bryder ud i vild jubel, og selv om det ligger temmelig langt fra reaktionen på Gammel Scene, kalder Lucas det helt fantastisk.

Se indslaget, som også blev vist i TV Avisen lørdag den 20. juni, om de danske balletdansere i videoen over artiklen. 

Facebook
Twitter