Danske Cecilia mister sin amerikanske sundhedsforsikring: 'Det er skræmmende i den her tid'

Danskeren og hendes mand er blevet nødt til at opsige deres lejlighed. De håber på at få råd til en ny sundhedsforsikring.

Cecilia Maria Guldagger Hoy forsøger at være positiv trods flere dystre meldinger fra USA. (Foto: PRIVATFOTO)

Coronapandemien har i den seneste tid for alvor bidt sig fast i USA, og det har fået Verdenssundhedsorganisationen, WHO, til at advare om, at USA er på vej til at blive verdens næste brændpunkt.

Over 60.000 amerikanere er registreret som smittede, hvoraf omkring halvdelen af dem findes i New York.

Også Californien er hårdt ramt, og ifølge prognoser kan omkring 56 procent af delstatens befolkning blive syge med Covid-19 i løbet af de næste otte uger.

Det vækker bekymring hos danske Cecilia Maria Guldagger Hoy. Hun bor i Palo Alto nær San Francisco i Californien.

Hendes mand mistede sit job, da coronavisusset brød ud, og udsigterne til et nyt er ikke lyse i denne tid. Det er et stort problem for parret, da deres sundhedsforsikring var knyttet til arbejdspladsen.

Om en uge udløber parrets sundhedsforsiking.

- Det er skræmmende i den her tid, siger hun til P1 Morgen.

Bliver nødt til at flytte

Cecilia Maria Guldagger Hoy rejste til USA for tre år siden for at tage en masteruddannelse.

Efterfølgende har hun arbejdet for en nonprofit-organisation, men det måtte hun stoppe med for to måneder siden, da hendes visa udløb, og hendes nye arbejdstilladelse ikke nåede at komme i gennem.

En ny en af slagsen har lange udsigter, da immigrationskontorerne er blevet lukket ned som følge af corona-udbruddet.

Danskeren er i tvivl om, hvilke behandlingsmuligheder der er, hvis man som uforsikret bliver syg.

- Det er svært at vide, hvor meget man er dækket i forhold til test og behandling. Nogle gange sker det, at man ikke bliver lukket ind på hospitalet, hvis man ikke har forsikring, siger hun.

- På den måde er det utrolig vigtigt at have en sundhedsforsikring, siger Cecilia Maria Guldagger Hoy.

Hun siger, at parret kigger på selv at forsikre sig - men der følger et heftigt prisskilt med.

- Hvis vi skal have den samme dækning, som vi har haft indtil nu, så koster det hurtigt 1.100 dollars (7.600 kroner red.) om måneden, siger hun.

En mindre dækkende forsikring koster 4.000 kroner, siger danskeren.

Det giver bekymring ikke at vide, hvordan man er dækket, hvis man bliver syg, fortæller Cecilia Maria Guldagger Hoy. Hun håber, at parret kan få adgang til sundhedsforsikring gennem mandens arbejdsløshedsordning.

Der er dog langt fra tale om et omfattende sikkerhedsnet på anden side af Atlanten.

Cecilias mands understøttelse dækker kun knap og nap huslejen. Dertil kommer så alle de andre faste udgifter - og altså muligvis en selvbetalt sundhedsforsikring.

Derfor må parret gå drastisk til værks for at finde penge i budgettet.

- Vi har været nødsaget til at opsige vores lejlighed og flytter snart ned til min mands familie i Sydcalifornien, siger hun.

Parret er meget villige til at flytte til Danmark, men kravene til familiesammenføring er for store til, at de kan leve op til dem i den nærmeste fremtid, siger Cecilia Maria Guldagger Hoy.

- Vi kunne utroligt godt tænke os at komme hjem til Danmark og bidrage til det danske samfund og være tæt på familie og venner, men det er desværre ikke muligt lige nu.

Det værste ligger forude

Danskeren siger, at hun har tiltro til myndighederne i Californien og siger, at statens guvernør relativt tidligt i forløbet reagerede på corona-faren.

Hun er dog mindre imponeret over kursen fra præsident Donald Trump, som har udtrykt modstand mod en omfattende nedlukning af samfundet. Præsidenten håber at kunne genåbne landet igen allerede til påske.

Californien er en af i alt 17 amerikanske delstater, der har beordret borgerne til at blive hjemme for at bremse smittespredningen. Staten har ifølge avisen LA Times over 2.600 bekræftede corona-tilfælde og mindst 55 dødsfald.

Los Angeles' borgmester, Eric Garcetti, advarede i går den californiske millionby om, at det værste stadig ligger forude i forhold til pandemien.

- Den kommer. Toppen er ikke nået endnu. Det bliver slemt. Folk kommer til at miste livet, lød det fra borgmesteren ifølge LA Times.

Værst ramt er New York, hvor knap halvdelen af landets coronatilfælde er konstateret. Her langede statens guvernør, Andrew Coumo, i går ud efter indsatsen fra de føderale myndigheder.

Delstaten har konstateret flere end 30.000 tilfælde af coronavirusset, og mindst 285 er døde.

Trods de dystre meldinger forsøger Cecilia Maria Guldagger Hoy fortsat at være positiv.

- Jeg tænker, at jeg må prøve at trække vejret og tage det stille og roligt. Vi prøver at komme ud i naturen, få noget frisk luft og ikke gå i panik, for det løser bestemt ikke noget.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk