Danske Daniel stemmer på EU's badboy: Han har nosser og er en god ambassadør for Ungarn

I dag skal Ungarn til valg. To dansk-ungarere forklarer, hvorfor de stemmer for og imod premierminister Viktor Orbán.

(Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Daniel Fabricius

Daniel Fabricius stemmer på Viktor Orbán ved dagens valg. (© Daniel Fabricius)

Civiløkonom, tidligere næstformand i Konservativ Ungdom. Stemmer på regeringspartiet Fidesz, der ledes af Viktor Orbán.

Hvorfor stemmer du på Orbán?

- Det går godt med økonomien, som er i fremgang, ligesom bruttonationproduktet og lønniveuaet er i stigning. Og så repræsenterer Orbán en konservativ linje, når det handler om familier og europæisk kulturarv, som jeg støtter.

- Han har enorm stor karisma og er en god ambassadør for Ungarn. Han er ikke så tør og siger direkte, hvad han mener.

Hvor har han klaret det bedst?

- Med danske øjne er det i forhold til hans linje over for EU og hans håndtering af migrantkrisen i 2015. Det har været skelsættende for den debat, vi har i dag, som vi ikke selv havde taget, hvis ikke Orban havde haft nosser til at gennemføre sin politik og bygget sit hegn mod Serbien for at holde flygtninge ude.

Hvor har Orbán klaret det dårligst?

- Orbán har centraliseret magten i Ungarn omkring sig selv i alt for høj grad. Han har fortsat det politiske klima, og mængden af korruption og vennetjenester er det samme som tidligere. Det trækker ekstremt meget ned. Jeg tror dog ikke, at oppositionen ville ændre ved problemerne med det politiske klima og korruption.

Hvad håber du de næste fire år bringer?

- På europæisk plan håber jeg, at Orbán trækker EU endnu mere i retning af et mellemstatsligt samarbejde, hvor man samarbejder på de punkter, hvor det er nødvendigt.

- Indenrigspolitisk håber jeg på mere økonomisk fremgang, men også at de nedbringer korruptionen, selvom det nok er naivt. Hvis der var et ungarsk parti, der kunne rydde ud i det, ville jeg være positivt stemt over for at de kom til magten, for det er der i høj grad brug for.

Krisztina Vas Nørbæk

Krisztina Vas Nørbæk ser gerne at Ungarns siddede premierminister Viktor Orbán mister magten efter dagens parlamentsvalg. (Foto: Lasse Berg Sørensen © Dr)

Arbejder som dirigent og organist. Har boet i Danmark siden 1997. Er gift med en dansker, som hun har tre børn med. Stemmer på et mindre ungarsk oppositionsparti, men ønsker ikke at oplyse navnet.

Hvorfor stemmer du imod Orbán?

- Orbán har misbrugt sit to-tredjedeles flertal, som han vandt ved det seneste valg. Hans disciplinerede parlamentsmedlemmer stemmer alle mulige love igennem i lynfart, uden at det ungarske folk får indsigt i det. Der er ikke længere en ordentlig politisk dialog mellem partierne. Det er smertefuldt at se, hvordan mit land er gået tilbage.

Hvor har Orbán klaret det bedst?

- Han har forsøgt at holde økonomien på plads med et budgetunderskud, der ikke er for stort, og en økonomisk vækst på knap fire procent. Men Slovakiet, Tjekkiet og Polen har haft højere vækst end Ungarn. Derudover modtager Ungarn en masse penge fra EU.

Hvor har Orbán klaret det dårligst?

- Der er meget dårligt, men først og fremmest bekymrer den russiske indflydelse i Ungarn. Både på overfladen, som for eksempel atomkræftværket Paks der skal bygges i Ungarn af Rusland, men også i den ungarske efterretningstjeneste. Derudover er den nye forfatning, som blev vedtaget, efter at Orbán kom til magten i 2010, et kæmpe rod. Det er en meget underlig grundlov.

Hvad er dit håb for de næste fire år?

- Jeg håber, at den ungarske befolkning får øjnene op for de kontroverser, der kan knyttes til Orbáns regeringstid de seneste otte år. Jeg håber, at der kommer gang i dialogen, så folk igen begynder at tale sammen. Og så håber jeg, at de EU-midler Ungarn får, bliver mere fair fordelt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk