Danske diplomater smidt på porten af Rusland: 'Helt forventelig gengældelsesaktion'

Udenrigsministeriet bekræfter, at danske statsborgere er blevet udvist.

Netop nu gør russiske fly klar til at fejre årsdagen for sejren over Nazityskland den 9. maj i Moskva. (Foto: © EVGENIA NOVOZHENINA, Ritzau Scanpix)

Syv danske statsborgere, der er ansat på den danske ambassade i Moskva, har fået to uger til at forlade Rusland.

Udenrigsministeriet oplyser til DR Nyheder, at der er tale om fire diplomater og tre medarbejdere på ambassaden.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fortæller, at man lige nu kigger på et modtræk til russernes handling.

- Det koordinerer vi med vores allierede, som er udsat for lignende behandling fra russisk side. Vi mener, det er vigtigt at opretholde dialogen med Rusland og have åbne diplomatiske forbindelser, men det her er alvorligt, siger han til DR Nyheder.

Ruslandsekspert: En gengældelsesaktion

Mette Skak, der er lektor på Aarhus Universitet, arbejder med Ruslands sikkerhedspolitik og "russisk strategisk kultur".

Hun er ikke overrasket over, at de danske ambassadefolk tvinges til at forlade Rusland.

- Det skal umiddelbart udlægges som en gengældelsesaktion, og det er sådan set helt forventeligt, siger hun.

En gengældelse for, at Danmark sammen med en lang række andre EU-lande valgte at udvise russiske diplomater i starten af april.

I Danmark gjaldt det 15 diplomater, som man mente bedrev spionagevirksomhed i landet.

'Ikke en vild og voldsom eskalering'

På den baggrund mener Mette Skak faktisk, at Rusland har holdt reaktionen over for Danmark på et relativt begrænset niveau.

- Jeg synes ikke, at det er en meget skinger eller faretruende foranstaltning, man gør sig fra russisk side. Det havde det været, hvis man havde sendt den danske ambassadør hjem og lukket ambassaden.

- Jeg vil sige, at de tager den bløde mellemvej og ikke en vild og voldsom eskalering af konflikten, siger Mette Skak.

Det fælleseuropæiske spark til de russiske diplomater gjorde nemlig ondt i Kreml.

- Vi ved, at det var en mavepuster for Rusland, da Danmark og en lang række andre EU-lande udviste store kontingenter af russiske diplomater, der populært sagt var spioner. Det var store dele af det samlede russiske diplomatiske korps, der blev udvist, siger Mette Skak.

DR Nyheder fangede udenrigsminister Jeppe Kofod efter møde med Det Udenrigspolitiske Nævn på Christiansborg. Her ses han på vej til mødet. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Jeppe Kofod mener absolut ikke, at man kan sammenligne den danske udvisning med den russiske.

- Rusland påstår, at de gør det her som reaktion på vores udvisning. Men vi udviste 15 efterretningsofficerer her fra Danmark. De udviser diplomater, siger han til DR Nyheder og fortsætter:

- Det er igen en bekræftelse af, at Rusland hver gang vælger konfrontation og fravælger diplomati og fred, når der er de her ting på spil, og det er dybt beklageligt.

Kimer: 'Ambassade er nu stærkt reduceret'

DR's Rusland-korrespondent Matilde Kimer er enig i Skaks udlægning af, at "det ikke er en voldsom eskalering af konflikten".

- Danmark udviste 15 personer, og hos nogle af de andre europæiske lande, der også udviste russere, fik man udvist i ratioen 1:1. Nu har vi selvfølgelig ikke femten ansatte i Moskva, men man kunne have valgt at udvise alle ud over ambassadøren, siger Matilde Kimer.

Hun peger på, at der nu er opgaver, den danske ambassade ikke længere kan varetage.

- Funktionen af den danske ambassade er nu stærkt reduceret. Der vil være opgaver, hvor man må sige, "dem kan vi ikke løse mere", fortæller korrespondenten.

Den virkelig alvorlige sag skete fredag aften

Selvom udvisningen af danske diplomater selvfølgelig er et drastisk skridt, så mener Mette Skak ikke, at det er den handling, der bør få den danske regering til at ryste i bukserne.

- Det er mere opsigtsvækkende og en mere alvorlig sag, at et russisk fly i fredags krænkede dansk luftrum. Det er en tydeligere markering af, at Rusland kan spille med musklerne over for Danmark, forklarer hun.

Hun tvivler på, at udvisningen af dansk ambassadepersonale vil fylde meget i det russiske nyhedsbillede.

- Jeg tror ikke, at Danmark i sig selv trækker store overskrifter i Rusland. Det er jo på mandag, at det er sejrsdagen for kampen mod Nazityskland. Og i det omfang, man har blikket vendt mod Norden, er det mere mod Finland og Sverige.

Matilde Kimer betegner også udvisningerne som noget, der nærmer sig hverdag i den europæiske relation til Rusland.

- Det vil bare betegnes som en gengældelseshandling for den russofobiske og uvenlige handling fra dansk side, siger hun.