Danske erhvervsledere i Kina: Lavere vækst er ikke verdens undergang

Tiden med skyhøje vækstrater er forbi, men der skal mere end lidt modvind til at få Kina til at forsvinde fra verdenskortet, melder den danske erhvervselite i Kina.

Den kinesiske præsident, Xi Jinping (m.f.), under afslutningen af Folkekongressen. (Foto: GREG BAKER © Scanpix)

Kina skal vinke farvel til fuldt drøn på økonomien og i stedet vænne sig til en mere afdæmpet vækst.

Sådan lyder det fra Kinas årlige Folkekongres, der slutter i dag.

Gennem ti dage har tusindvis af delegerede fra alle egne af Kina været samlet for at diskutere landets fremtid - ikke mindst den økonomiske. Og den omstilling, som Kina skal igennem, nu hvor Kina ikke længere skal leve af at være verdens fabrik.

Et af de vigtigste punkter har været at godkende landets 13. femårsplan.

Indholdet har stor betydning - ikke mindst for danske virksomheder. Femårsplanen er nemlig den kinesiske regeringens køreplan for den økonomiske udvikling fra 2016 og frem til 2020.

DR Nyheder har spurgt danske topledere i Kina, hvad femårsplanen betyder for dem, og hvordan de oplever den økonomiske omstilling, som Kinas er midt i.

Stor omstilling i gang

Jens Eskelund er formand for Det Danske Handelskammer i Beijing og Senior Director ved Mærsk i Kina. Han har boet i Kina i 18 år og har fulgt landets udvikling tæt.

- Der er rigtigt, at der er en stor omstilling i gang herude. Tidligere havde Kina fokus på anlægsinvesteringer, byggebranchen og fremstillingsvirksomhed, men i den nye femårsplan er der et ønske om at skabe vækst gennem andre sektorer.

- Det flytter dynamikken, og det betyder, at der i stedet er kommet fokus på udvikling af serviceindustrien og forbruget i Kina, siger han.

Ifølge Jens Eskelund har regeringen i den nye femårsplan desuden stor fokus på at bevare stabiliteten i landet.

Det betyder, at Kinas regering vil forsøge at indføre reformer af landets tabsgivende virksomheder i et tempo, så det ikke får alvorlige konsekvenser for beskæftigelsen, siger han.

Ændring kommer dansk virksomhed til gode

Den kinesiske regering har ellers i flere omgange lovet at reformere deres statsejede virksomheder.

Så sent som i sidste uge meldte regeringen ud, at der skal fyres mellem fem og seks millioner arbejdere fra de statsejede virksomheder. Fyringerne skal ske i løbet af de kommende to til tre år i et forsøg på at begrænse overkapacitet og forureningen i landet.

Men selv hvis regeringen ikke sætter handling bag ordene og alligevel ikke tør lukke de tabsgivende virksomheder, så er der alligevel flere beviser på, at noget er under forandring.

Kinas statsejede virksomheder får ikke længere lov til at fortsætte, som de plejer. Det siger Thomas Møller Andersen, der er direktør i Kina for C.C. Jensen til DR Nyheder.

C.C. Jensen lever af at rense olie, og Thomas Møller Andersen oplever i stigende grad, at de statsejede virksomheder bliver tvunget til at spare penge. Og det er nyt, siger han.

- Det, vi kan mærke, er, at der er kommet mere fokus på omkostninger og miljøet. De kinesiske virksomheder skal nu ud og købe noget udstyr, hvor man på sigt kan se, at man kan spare penge. Så nu bliver det mere, som vi kender det i vores del af verden, siger Thomas Møller Andersen.

Byggebranchen hårdt ramt

En af de danske virksomheder, der har mærket omstillingen i den kinesiske økonomi hårdest, er danske Velux. Virksomheden lever af at sælge vinduer og materialer til byggebranchen, og netop byggebranchen i Kina er hårdt ramt af byggestop.

- For os i byggebranchen er det en svært tid. Selv hvis der ikke bliver bygget noget i de næste 5 år, så vil der stadig være boliger nok til at opsuge den urbanisering, der sker i Kina, siger direktør for Velux, Christian Olsen.

Alligevel har virksomheden ikke planer om at trække sig ud af Kina.

- Vi har været her længe og investeret for meget. Vi taber ikke penge, men vi vokser bare heller ikke lige nu, siger han.

Dansk Handelskammers formand, Jens Eskelund, mener dog, at forandringen i kinesisk økonomi giver gode muligheder for nye sektorer.

- Kinas befolkning bliver ældre og rigere og hele farma-området går også rigtig godt. Fødevarer er også et meget interessant område, så der vil fortsat være mange områder, hvor Kina er et af de allermest interessante markedet, siger han.

Må forholde sig til virkeligheden

Selv mærker Mærsk omstillingen ved, at der ryger andre varer i containerne end tidligere.

- De ting, der puttes i containerne i Kina, bliver mere værd, og de fylder ikke så meget som før. Men Kina er fortsat det største eksportmarked med en stor margin, lyder det fra Mærsks chef i Kina - Jens Eskelund.

Spørger man Niels-Erik Olsen, der er finansdirektør for Danfoss i Kina, hvor han ser de største udfordringer, er hans svar klart.

- Konkurrenterne er begyndt at lave produkter af højere kvalitet, og dermed begynder de at blive en konkurrent - ikke bare i Kina men også udenfor Kina, siger han.

Han mener dog, at danske virksomheder er nødt til at forholde sig til virkeligheden. Det går ikke at drømme sig tilbage til det Kina, der var engang, siger Niels-Erik Olsen.

- Vi oplevede for små ti år siden fantastiske vækstrater på 30-35 procent om året. Det kommer vi ikke til at se igen, den tid er forbi, men det er stadig et attraktivt marked, siger finansdirektøren, der netop har fejret virksomhedens 20-års jubilæum i Kina.

Kina går ikke under i morgen

På Den Danske Ambassade i Beijing har man observeret, at usikkerheden omkring den kinesiske økonomi skaber nogen bekymring hos de danske virksomheder.

Alligevel mener Danmarks ambassadør i Kina, A. Carsten Damsgaard, at der stadig er gode muligheden for danske virksomheder i Kina.

- Selv om Kinas vækstmål er de laveste i tre årtier, så er det stadig enorme beløber, der hvert år lægges oven i økonomien. Det svarer faktisk til, at hele Tyrkiets økonomi lægges oven i Kinas økonomi, siger han.

Den betragtning deler Niels-Erik Olsen fra Danfoss.

- Får Danmark bare en lille flig af Kinas vækst, så er det stadig rigtig mange penge, siger han.

Som en generel betragtning mener Jens Eskelund, at vi i Danmark skal forsøge at finde en gylden middelvej, når vi taler om Kina.

- Tidligere - da det gik godt, var man næsten alt for optimistisk, og nu, hvor der er lidt udfordringer, er man alt for pessimistisk.

- Kina forsvinder ikke fra verdenskortet i morgen, bare fordi der er lidt modvind. Dertil er Kina alt for robust et land, siger erhvervslederen.

Hvad er en femårsplan?

  • Kina strukturere sin økonomi efter femårsplaner. Kinas første femårsplan var opbygget efter sovjetisk forbillede og den kommende plan, der skal løbe frem til 2020, er den 13. femårsplan i rækken.
  • Femårsplanen er et ca.100 sider langt dokument, der indeholder konkrete målsætninger for landet økonomi og investeringer.
  • Herudover er der også fokus på sociale forhold som miljø, fattigdomsbekæmpelse, uddannelse og kultur.