Danske EU-politikere advarer: Vi drukner, hvis Løkke laver dobbelt-valg

Venstres egen EP-spidskandidat er dog ikke helt afvisende over for et folketings- og europaparlamentsvalg på samme dag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder sine valgplaner tæt på kroppen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det næste halve år kommer i den grad til at stå i valgets tegn i Danmark. Danskerne skal både vælge politikere til Folketinget og Europa-Parlamentet, og to ting står klart allerede nu:

Valget til Europa-Parlamentet løber af stablen søndag den 26. maj, mens folketingsvalget senest skal finde sted den 17. juni.

Den dag er det nemlig fire år siden, det seneste folketingsvalg fandt sted, og det er skæringsdatoen for, hvornår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) senest skal afholde det.

I den seneste tid er der flere, som har luftet muligheden for et dobbeltvalg. Først var det Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der opfordrede statsministeren til at slå to fluer med ét smæk og afholde valgene samme dag.

Efterfølgende har Berlingske i en leder opfordret statsministeren til det samme.

Men det advarer Jeppe Kofod, der er socialdemokratisk europaparlamentariker og partiets spidskandidat ved det kommende valg, nu mod.

EU vil drukne i indenrigspolitik

- EU står i en brydningstid med brexit, truslen fra Rusland og Donald Trump i Det Hvide Hus. Derfor er det vigtigt, at vi får diskuteret, hvad vi vil med vores europæiske samarbejde, og Europa kan sagtens bære sin egen valgkamp, siger Jeppe Kofod.

Han frygter, at de europæiske spørgsmål vil drukne i indenrigspolitiske emner, hvis folketingsvalget kommer til at ligge samme dag som europaparlamentsvalget.

- Det er bedre med to store, nationale valg, hvor vi får lejlighed til at diskutere, hvilken politisk retning vi ønsker for EU. Det kommer ikke til at ske, hvis der er to valg.

Jeppe Kofod sidder allerede i dag i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet. Nu går han efter fem år mere i Bruxelles. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

En lignende advarsel kommer fra Rina Ronja Kari. Hun sidder i Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, og hun stiller også op ved det kommende valg.

- Vi skal selvfølgelig tale meget mere om EU under folketingsvalget, men vi risikerer, at hele EU-debatten forsvinder, hvis de to valg kommer til at ligge samtidig. Og hvis der er noget, vi virkelig har brug for i Danmark, så er det at få en grundig EU-debat, siger Rina Ronja Kari.

Brug for EU-debat

Ved det seneste parlamentsvalg stemte godt 56 procent af de danske vælgere.

Rina Ronja Kari erkender, at stemmeprocenten muligvis vil blive højere, hvis de to valg ligger oven i hinanden. Ved folketingsvalget stemte næsten 86 procent af vælgerne.

- Men hvis vi skal have folk til at stemme til europaparlamentsvalget, skal vi have en EU-debat tidligere, så folk kan se, hvorfor det er så pokkers vigtigt, siger hun.

Rina Ronja Kari står endnu engang øverst på stemmesedlen hos Folkebevægelsen mod EU. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det er ene og alene statsministeren, som bestemmer, hvornår der skal udskrives valg, og han holder valgkortene helt tæt på kroppen.

Venstres egen EP-spidskandidat, Morten Løkkegaard, har længe troet på et folketingsvalg i marts.

- Men dagene går, og de potentielle mulige datoer svinder ind. Som det ser ud nu, er der en mulighed for et dobbeltvalg, siger han.

V-kandidat: Jeg er skeptisk, men...

Selvom han ikke er begejstret for tanken om at skulle dele opmærksomheden med folketingskandidater, så er han heller ikke heller ikke helt så afvisende som sine politiske kollegaer i Bruxelles.

- Vi står i en situation, hvor de indenrigspolitiske spørgsmål også har en europæisk dimension. Hvis man kunne bruge et dobbeltvalg til at fremme den europæiske dimension, så er det ikke entydigt nogen dårlig ide. Men jeg er lidt skeptisk, understreger Venstre-politikeren.

Morten Løkkegaard (tv.) er Venstres spidskandidat ved europaparlamentsvalget. Her ses han sammen med Margrete Auken (th.), der er spidskandidat for SF. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Statsministeren brugte selv sin nytårstale til en slå en europæisk dagsorden an.

Og Morten Løkkegaard tror også, at Europa kommer til at fylde mere i folketingsvalgkampen end nogensinde før.

- Når det er sagt, tror jeg, vi vil kunne få endnu mere Europa, hvis vi fører vores egen valgkamp. For når først de store elefanter kommer på banen under et valg, vil vi blive klemt, siger Morten Løkkegaard.

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen vælger at afholde folketingsvalget samme dag som europaparlamentsvalget, vil det være første gang i historien, at det sker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk