Danske EU-politikere: USA-aflytning er en skandale

Danske parlamentarikere raser over, at USA ifølge tysk magasin har aflyttet EU-kontorer.

EU-parlamentariker Margrethe Auken mener, at afsløringen af den amerikanske aflytning af centrale EU-kontorer kan få betydning for forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem USA og EU. (Foto: © Jens Nørgaard Larsen, Scanpix)

Den amerikanske efterretningstjeneste aflytning af en række EU-kontorer vækker vrede i den danske EU-delegation.

Den danske EU-politiker Margrete Auken (SF) sitrer af harme, over at den amerikanske efterretningstjeneste NSA ifølge det tyske magasin Der Spiegel har overvåget og aflyttet centrale EU-kontorer.

- Det er forfærdeligt. Så kan man lige så godt sige, at det hele bare skal være åbent, siger Margrete Auken.

- Det er en skandale, understreger hun.

Snowden afslører aflytning af EU

Ifølge Der Spiegel har USA aflyttet EUs kontorer i Washington og FN og infiltreret interne computernetværk, som har sat NSA i stand til at lytte til samtaler og læse e-mails og andre dokumenter.

Der Spiegel rapporterer ligeledes, at NSA har foretaget aflytninger i EUs hovedkvarter i Bruxelles.

Det fremgår angiveligt af dokumenter, som den afhoppede amerikanske efterretningsmand Edward Snowden er i besiddelse af og delvis har frigivet til Der Spiegel.

Afsløring kan påvirke forhandlinger om frihandel

Margrete Auken vurderer, at EU-kommissionen nu må kigge på sagen hurtigst muligt, men omfanget af konsekvenserne er svært at spå om.

- Det er jo fredelige lande trods alt, som er på ganske god talefod, men vi må have en drøftelse i gruppen her én af dagene, siger Margrete Auken.

Afsløringerne om amerikansk overvågning i EU sker kort efter, at EU og USA har indledt de første samtaler om en stor transatlantisk samhandelsaftale, der skal skabe tusindvis af job. Og oplysningerne om spionage kan få betydning for aftalen, vurderer Margrete Auken.

- Det er rigtig grimt for USA, at det her er blevet opdaget. Der er politisk modstand i rigtig mange store lande, og det er ikke noget, der fremmer sagen, siger hun.

Hun tror dog ikke, at afsløringerne er så alvorlige, at samhandelsaftalen falder på gulvet.

Løkkegaard: Det er meget ubehageligt

Det er EU-parlamentariker for Venstre, Morten Løkkegaard (V) enig i. Men han er ikke nær så overrasket over spionagen.

- Efterhånden er der jo ikke noget, der kan overraske én med de afsløringer, der er kommet i løbet af de sidste par uger, siger han og fortsætter:

- Og så er det jo alligevel lidt chokerende, at det foregår så systematisk som det gør. Det er meget ubehageligt, når det på den her måde bliver udstillet som det gør.

Han tror dog til gengæld, at afsløringen kan få afgørende betydning for EU- Parlamentets indstilling til databeskyttelse, som han vurderer vil blive skrappere som følge af afsløringen.

/ritzau/