Danske forskere i åbent brev: Præsident Xi, frigiv de to canadiske statsborgere

143 akademikere og tidligere diplomater opfordrer Kina til at løslade to canadiske mænd.

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, opfordres til at frigive de to canadiske mænd, der har været tilbageholdt siden begyndelsen af december. (Foto: pool © Scanpix)

Bekymringen over en voksende mistillid og mindre dialog fremover er vokset frem blandt en række af verdens Kina-eksperter og tidligere diplomater.

I et åbent brev til Kinas præsident, Xi Jinping, advarer forskere og tidligere diplomater om, at anholdelsen af to canadiske statsborgere kan skade udvekslingen af viden og erfaringer med kinesere.

I sidste ende vil både Kina og verden være dårligere stillet, mener de 143, som har underskrevet brevet.

- Møder og udvekslinger er grundlaget for grundig forskning og diplomati over hele verden, inklusive for kinesiske akademikere og diplomater, står der i brevet.

Blandt dem, der har skrevet under er også danske akademikere, der har Kina som forskningsområde; professor Liselotte Odgaard fra Det Udenrigspolitiske Selskab og Andreas Bøje Forsby, der forsker i asiatisk sikkerhedspolitik ved Nordisk Institut for Asien Studier på Københavns Universitet.

Tilbageholdelsen af de to canadiere 'sender et signal om, at den type konstruktivt arbejde ikke er velkomment og endda risikabelt i Kina', står der videre.

Anklaget for at have skadet national sikkerhed

De to canadiske mænd, Michael Kovrig og Michael Spavor har været tilbageholdt af kinesisk politi siden begyndelsen af december.

Michael Kovrig er en af de to canadiske mænd, der i øjeblikket er tilbageholdt i Kina. (Foto: Handout . © Scanpix)

Michael Kovrig er tidligere diplomat og rådgiver for tænketanken International Crisis Group i Beijing, mens Michael Spavor er en forretningsmand, der har gjort det til sit speciale at sikre sig adgang og bygge relationer mellem Nordkorea og Kina, Canada og andre steder.

Ifølge den kinesiske regering er begge mænd mistænkt for at have “skadet den nationale sikkerhed”, mens mange ser det som et forsøg på at få løsladt Meng Wanzhou, finansdirektør i den kinesiske techgigant Huawei og datter af firmaets grundlægger.

Hun blev anholdt i Vancouver 1. december, på foranledning af myndighederne i USA, der har hende mistænkt for at have medvirket til at bryde landets sanktioner mod Iran.

Anholdelsen har vakt opstand i Kina, hvor flere, heriblandt landets ambassadør i Canada, Lu Shaye, har kaldt den for grundløs.

Sagen kort

  • Kina har kaldt anholdelsen af Meng Wanzhou for et brud på menneskerettighederne og har forlangt, at hun bliver løsladt. Hun afventer nu en retssag i Canada, hvor det ventes afgjort, om hun skal løslades eller udleveres.

  • Efterfølgende er tre canadiere blevet tilbageholdt i Kina. Alle er anklaget for at udgøre en trussel mod den nationale sikkerhed. Den ene er igen blevet løsladt.

  • Kina har derudover skærpet en dom til en canadier dømt for narkosmugling, så han nu er dømt til døden.

  • Canadas premierminister, Justin Trudeau, kalder det "ekstremt bekymrende", at Kina er begyndt vilkårligt at afsige dødsdomme. Kina afviser, at dommen har nogen forbindelse til Huawei-sagen.

  • Begge lande har desuden advaret deres statsborgere om, at de uden videre kan risikere at blive anholdt i de to lande.

Facebook
Twitter