Danske Jeppe brygger øl i New York: Nu kæmper han for at bryggeriet overlever coronakrisen

De ansatte på bryggeriet er tvunget ned i løn, men en øl-ordre fra Wuhan giver også lidt håb.

Jeppe Jarnit-Bjergsø har været bosat i New York siden 2012 (Foto: Jeppe Jarnit-Bjergsø)

Samtidig med at sundhedskrisen forværres i New York, og dødstallet i USA nu har rundet 2.000, så kæmper mange virksomheder også for deres eksistens. En af dem er bryggeriet Evil Twin, der ejes af danske Jeppe Jarnit-Bjergsø.

- Vi er nødt til at tænke alternativt i de her dage, det er virkelig en udfordring, siger Jeppe Jarnit-Bjergsø, der ejer bryggeriet sammen med sin hustru.

I sidste uge beordrede New Yorks Guvernør, Andrew Cuomo, alle lønmodtagere til at blive hjemme og undgå større forsamlinger. Og nu er alle restauranter i New York lukket, så man kun kan købe take-away.

Da bryggerier er i samme kategori som fødevarevirksomheder og supermarkeder, må Evil Twin stadig holde produktionen i gang, men må ikke længere have åbent for siddende gæster.

Derfor har bryggeriet fundet en alternativ metode til at få solgt sine produkter. Nu kan kunder bestille øl gennem leveringstjenesten Caviar. Også udbringningsfirmaet UPS har åbnet for, at borgere i staten New York kan få leveret alkohol til døren. Det er endnu ikke muligt i andre amerikanske delstater.

Store udfordringer

Selvom den nye salgsmetode fungerer godt for Evil Twin, er der alligevel store udfordringer for virksomhedsejeren. Før bryggede de øl mellem syv og otte gange ugentligt. Det er nu skåret ned til tre gange om ugen.

- Vi må stadig producere øl, men vi har slet ikke så meget at lave som normalt. Vores tap-room må ikke længere være åbent, og det er der, vi får afsat 80 procent af vores produktion, forklarer Jeppe Jarnit-Bjergsø.

For at undgå fyringer har personalet sagt ja til, at de skal gå 25 procent ned i løn, for at alle kan beholde deres arbejde indtil videre.

Ifølge Jeppe Jarnit-Bjergsø har flere af hans kollegaer på bryggerier i New York allerede fyret mellem 70 og 80 procent af deres ansatte. Det er det, han forsøger at undgå ved at sætte sine medarbejdere ned i løn.

Det har kostet 4 millioner dollars at bygge bryggeriet, der stod færdigt i 2019 (Foto: Jeppe Jarnit-Bjergsø)

Usikker fremtid

Evil Twin Brewing er så ny en virksomhed, at den stadig ikke har tilstrækkelig kapital at trække på i en situation som nu.

Derfor har Jeppe Jarnit-Bjergsø sammen med sin kone søgt om at få udsat afdragene på deres virksomhedslån. Det har banken netop accepteret, indtil videre i de næste tre måneder.

Parret har også søgt om et rentefrit statslån på 75.000 dollars. Det rentefrie statslån, som familien har søgt, er lavet for at hjælpe virksomheder igennem den økonomiske situation, som coronavirus har sat dem i.

For familien er det vigtigt, at de ikke låner så mange penge, at de sætter sig selv i en økonomisk svær situation, blot for at virksomheden kan overleve coronakrisen.

- Det handler jo ikke om, at vi ikke kan betale vores lønninger i morgen. Men ingen ved, hvor lang tid det her kommer til at stå på. Vi kommer højst sandsynligt til at være lukket ned meget længere end to uger, siger Jeppe Jarnit-Bjergsø og peger på, at de ikke vil sælge hus og bil, for at bryggeriet kan klare sig gennem nedlukningen.

Om Evil Twin Brewing er omfattet af den store amerikanske hjælpepakke, er stadig ikke afklaret. New York State Brewers Association undersøger lige nu, om den danskejede virksomhed og andre bryggerier er omfattet af den økonomiske hjælpepakke, og hvilken form for hjælp de vil kunne få.

Godt nyt fra Kina

Selvom situationen i New York er kritisk, er der også lyspunkter.

En kunde fra den kinesiske storby Wuhan, hvor coronaepidemien brød ud, har netop bestilt ni paller øl fra bryggeriet i Queens. Der, hvor epidemien begyndte, er situationen altså forbedret i en sådan grad, at indbyggerne nu igen kan købe øl fra det danskejede bryggeri.

Det er godt nyt for virksomheden, for de har ikke eksporteret til Kina siden december. Dengang kontaktede den kinesiske kunde bryggeriet og fortalte, at en virusepidemi var brudt ud, at folk var i karantæne og hele byer lukket ned. På det tidspunkt virkede det helt uvirkeligt i Jeppe Jarnit-Bjergsøs øjne

Derfor kontaktede han den kinesiske kunde for mindre end to uger siden for at fortælle, at virusset nu også havde ramt USA.

På den baggrund har kunden også tilbudt Jeppe Jarnit-Bjergsø at sende ansigtsmasker til bryggeriet, hvis de har brug for det.

- Det tilbud har jeg helt klart tænkt mig at tage imod. Situationen herovre er helt ufattelig, vi bliver nødt til at sikre os selv og vores medarbejdere bedst muligt, siger Jeppe Jarnit-Bjergsø.

Facebook
Twitter