Danske kampfly har mødt russerne før

Danske jagerpiloter er på en hjemmevant opgave, når de i Baltikum skal vise russerne, at Natos's luftforsvar er parat.

Det er ikke kun i Baltikum, at de danske F16-fly holder russerne i kort snor. Sidste år måtte de danske kampfly på vingerne, fordi bevæbnede russiske kampfly lavede angrebsøvelser tæt ved Stockholm. Svenskerne nåede ikke at sende deres fly i luften.

De danske kampfly, der netop er sendt til Baltikum, skal løse en opgave, som de har prøvet mange gange før.De skal nemlig vise russiske militærfly, at Nato-landenes forsvar er forberedt, og at Nato står bag deres baltiske medlemslande, Letland, Estland og Litauen.

Den opgave har de danske F16-piloter efterhånden rigtig god erfaring med. Russerne kommer nemlig meget ofte tæt på NATO-landes luftrum.Når det sker, skal blandt andet de danske piloter stå klar til at flyve op og gøre det klart for russerne, at de skal forlade det pågældende lands luftrum.- Russerne gør det for at tjekke beredskabet hos det pågældende land og samtidig spille med musklerne og vise, at man stadig er til stede, siger lektor ved Center for War Studies på SDU Jens Ringsmose til DR nyheder.På finansloven for 2014 var der i forvejen sat 14,5 millioner af til at agere luftpoliti i Baltikum.Livsfarlige luftdueller uden dødsfaldDet er en alvorlig sag, når et andet land, som man ikke er allieret med, truer med at krænke ens luftrum med kampfly, men konfrontationer i luften ender næsten altid uden tilskadekomne.

Russerne har jævnligt fløjet tæt eller antydet, at de vil krænke dansk beskyttet luftrum, men det har ikke fået de danske piloter til at trykke på affyringsknappen.- Der har ikke været tilskadekomne i nyere tid på grund af de her konfrontationer mellem russiske kampfly og fly fra Nato-lande, siger Jens Ringsmose.Danskerne hjælper blandt andet med til at patruljere de baltiske landes luftrum, fordi landene ikke selv har et effektivt luftvåben.

Facebook
Twitter