Danske kampfly indsat mod russiske fly

Russiske militærfly skabte nervøsitet i Baltikum og fik danske Nato-fly til at gå på vingerne.

Danske F-16 fly blev mandag indsat over Baltikum, da russiske fly skabte grund til bekymring. (© DR)

Danske Nato-kampfly blev mandag sat ind mod fire fly fra det russiske luftvåben, der var kommet for tæt på de baltiske landes luftrum.

Det oplyser Litauens forsvarsministerium, der tilføjer, at det usædvanlige antal russiske fly skabte grund til bekymring.

Ugne Naujokaityte, talskvinde for forsvarsministeriet i Vilnius, siger, at fire danske F-16-fly to gange gik på vingerne for at eskortere de russiske fly.

De danske kampfly patruljerer for tiden i luftrummet over Estland, Letland og Litauen på vegne af Nato.

Fløj over neutralt farvand

To russiske transportfly af typen AN26 og et russisk bombefly af typen TU134 fløj fra den russiske enklave Kaliningrad i Baltikum med kurs mod Rusland. Derefter fløj et russisk spionfly af typen IL20 den modsatte vej.

De russiske fly fløj over neutralt farvand og krænkede dermed ikke de baltiske landes luftrum. Der var dog tale om et usædvanligt stort antal russiske fly inden for så kort et tidsrum.

Normalt sker der kun ganske få sådanne flyvninger inden for en hel måned.

- Omfanget af disse russiske flyvninger skabte bekymring. Det beviser endnu en gang, hvor vigtigt og nødvendigt det er med Natos luftpoliti-mission i det baltiske lande, siger Naujokaityte.

Anstregt forhold til Moskva

De baltiske lande brød løs fra det krakelerende Sovjetunionen i 1991 efter fem årtier under kommunistisk styre. De tre lande blev optaget i Nato i 2004.

Estland, Letland og Litauen har haft et anstrengt forhold til Moskva siden deres uafhængighed, og er derfor meget på vagt over for Ruslands militære aktiviteter i regionen.