Danske læger og sygeplejersker hjælper til i Slovakiet: Her er det meget værre  

Siden nytår er over 7.000 døde med coronavirus i Slovakiet.

- Så, Igor, nu skal du vendes.

Med et øvet greb tager sygeplejerske Hanne Møller og hendes kolleger fat i den halvt bevidstløse 47-årige mand. Vi er på FD Roosevelt-hospitalets intensivafdeling i byen Banska Bystrica, 200 kilometer øst for Slovakiets hovedstad, Bratislava.

Hanne Møller er sammen med en håndfuld læger og sygeplejersker en del af det danske hold, der er udsendt for at hjælpe til i et land, der er ved at segne under corona-pandemien:

- Grundlæggende laver vi det samme som hjemme i Danmark – men situationen er langt mere alvorlig her, fortæller Hanne Møller.

Hendes kollega Hejdi Gamst, der til daglig arbejder på Hvidovre Hospital, supplerer:

- Her er fyldt hele tiden, og det er tydeligt, at vores slovakiske kolleger slet ikke har samme mulighed for at være over intensivpatienterne, som vi har hjemme i Danmark. Så vi forsøger at lave vores egen lille danske afdeling – inde i den store.

Hejdi Gamst arbejder til daglig på Hvidovre Hospital.

Hård vinter

I et land befolkningsmæssigt på størrelse med Danmark er over 9.000 mennesker døde af eller med covid-19. Og det er vel at mærke sket inden for de seneste måneder. Siden nytår er over 7.000 døde i Slovakiet – i Danmark er der i samme periode døde lidt over 1.000 mennesker af eller med covid-19.

Så sent som i det tidlige efterår havde Slovakiet langt under 50 dødsfald relateret til den coronapandemi, der hærgede i resten af verden.

Men siden er det gået den forkerte vej: En effektiv nedlukning i efteråret druknede i politiske slagsmål, der netop har kostet den hidtidige sundhedsminister jobbet.

I grafikken her kan du sammenligne antal dødsfald i Slovakiet med andre lande. Du skal blot finde landene i søge-funktionen.

Foreløbig er 9.948 døde, 2.590 indlagte, hospitalerne er overfyldte, der mangler læger og sygeplejersker. Det er derfor, det danske hold er rejst til Banska Bystrica. Her på intensivafdelingen har danskerne sammen med et belgisk team fået deres egen stue med tre patienter.

- Vi bør være solidariske med hinanden i EU. Hvis vi kan samarbejde på alle mulige andre måder - hvorfor så ikke på sundhedsområdet, siger Hejdi Gamst. Til daglig arbejder hun som sygeplejerske på Hvidovre Hospital.

Mads Risom håber, at danskerne, når de om lidt rejser hjem igen, har kunnet aflaste det hårdt prøvede slovakiske personale.

Unge patienter

Under coronapandemiens anden bølge er denne intensivafdeling vokset fra 10 senge til over 25. Alle indlagte er her med covid-19. Afdelingslægen her på intensiv, Eva Kusíková, vil egentlig helst holde en seng ledig – men det kan sjældent lade sig gøre:

- Vi er helt fyldt op det meste af tiden. Det sker ofte, at mine kolleger fra andre hospitaler ringer og spørger, om jeg har plads på afdelingen. Før kunne jeg indimellem svare ja – men nu siger jeg som regel nej. Vi har simpelthen ikke nogen ledige pladser, siger hun.

Det har slået de danske læger og sygeplejersker, hvor unge patienterne her på intensiv er i forhold til Danmark.

- De er væsentligt yngre her – vi har haft patienter i 40'erne, som ellers ikke fejlede noget. Det er virkelig noget, vi har bidt mærke i – og talt om, fortæller Hejdi Gamst.

Det dækker over det brutale faktum, at ældre sorteres fra, når pladserne her skal fordeles: Eva Kusíková tvinges til at foretage valg, en læge helst ikke vil træffe:

- Hvis jeg er sikker på, at en patient ikke har gavn af behandlingen, så har jeg det fint med at sige nej. Men hvis jeg siger nej på grund af logistik og mangel på pladser, så gør det ondt. Og det sker nu, fortæller hun.

- Heldigvis er det ikke vores opgave at prioritere, hvem der får pladserne. Vi skal give den bedst mulige behandling, konstaterer Mads Risom. Han arbejder til daglig som afdelingslæge på Odense Universitetshospital.

Og der er i høj grad brug for hjælp udefra – for pandemien er langt fra slut i Slovakiet. Alle håber, at den nedlukning, landet befinder sig i øjeblikket, vil få de tårnhøje smitte-og dødstal til i det mindste at stabilisere sig. Men der kan gå flere måneder, før slovakkerne kan trække vejret friere igen.

Mads Risom håber, at danskerne, når de om lidt rejser hjem igen, har kunnet aflaste det hårdt prøvede slovakiske personale:

- De er der på kurven, hvor de er ved at knække. Jeg håber, at vi har kunnet være med til at give dem et pusterum, så de er i stand til at fortsætte bagefter, siger han.

Du kan se mere til de danske læger og sygeplejesker i Slovakiet i Horisont på DRTV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk