Danske landmænd får flere års fængsel for at smugle svinesæd i shampooflasker

Sæden blev smuglet fra Danmark til Australien, hvor det blev brugt til at avle ”supersøer”.

Sæden blev i årevis brugt i avlsarbejdet hos det vestaustralske firma GD Pork. Arkivfoto. (Foto: BEN BREWER © Scanpix)

To danskere, der opdrætter svin i Australien, kommer til at betale dyrt for at have smuglet sæd fra Danmark til brug i deres avlsarbejde.

Ifølge The Guardian er Torben Sørensen og Henning Laue blevet idømt henholdsvis to og tre års fængsel ved retten i Perth, efter de erklærede sig skyldige i at have brudt regler om både karantæne og biologisk sikkerhed.

Sagen tages meget alvorligt af de australske myndigheder, fordi indførelse af sæd giver risiko for, at landets svinebesætninger bliver mere sårbare over for sygdomme. Det har siden 1995 været ulovligt at importere svinegener til Australien, blandt andet på grund af frygt for svinepest og mund- og klovsyge.

- Denne her sag viser en foruroligende foragt for de love, som beskytter Australiens 2.700 svineproducenters levebrød og kvaliteten af det kød, som millioner af australiere nyder hvert år, siger Australiens landbrugsminister, Bridget McKenzie, til The Guardian.

Ville avle 'Supersøer'

Den ulovlige indsmuling af svinesæd foregik ifølge dommen i en lang årrække: Helt tilbage fra 2009 er der gentagne gange blevet indsmuglet sæd til at bruge i avlsarbejdet på virksomheden GD Pork i Vestaustralien, som Torben Sørensen er medejer af.

GD Pork er ejet af tre danskere og har i mere end ti år drevet flere farme omkring byen Perth. Firmaet er blevet idømt en bøde på over to millioner kroner i sagen. Bøden kommer samtidig med, at GD Pork i forvejen har så mange økonomiske problemer, at myndighederne har tvunget det i likvidation; altså at sælge alle ejendele, så dets gæld kan betales.

Ifølge avisen The West Australian blev sæden fra Danmark brugt til at avle såkaldte ”supersøer”. Mens danske søer i gennemsnit får 33 levedygtige smågrise om året, får australske søer blot 26 grise.

Mindst 199 søer blev insemineret, og det kom der over 2.000 smågrise ud af.

Den australske landbrugsminister lagde i sin udtalelse også vægt på, at indsmuglingen var sket i et forsøg på at få en uretfærdig konkurrencefordel i forhold til de andre svineproducenter i landet.

De australske myndigheder begyndte for et par år siden at undersøge GD Pork. Myndighederne ransagede i marts 2017 en af firmaets gårde og beslaglagde dokumenter om avlsarbejdet. Fire måneder senere dukkede myndighederne op igen og tog prøver fra en række svin for at lave gentests på dem.

Facebook
Twitter