Danske nynazister stoppet med kasteskyts på vej til demo i Gøteborg

Flere danske statsborgere er blevet stoppet på vej til demonstrationen.

Den nynazistiske organisation Nordiska Motstandsrörelse – Nordisk Modstandsbevægelse afholder demonstration i Gøteborg, hvor op mod 10.000 moddemonstranter også er mødt op. (Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT © Scanpix)

Ni danskere på vej mod en stor nazi-demonstration i Gøteborg er i løbet af dagen blevet stoppet og afhørt af svensk politi.

Flere af dem blev stoppet i Helsingborg, hvor politiet ville tjekke en bil og de personer, der sad i bilen.

- Der fandt vi kasteskyts og materiale, der kan bruges til at skade andre med. Derfor besluttede vi os for at udføre en mere grundig kontrol for at se, om der også var våben, siger Ewa Westford, talsmand for svensk politi i Region Syd.

Ifølge Ewa Westford er de tilbageholdte nynazist-tilhængere og på vej til demonstrationen.

- De er hentet ind til forhør, for at vi kan se, om de i henhold til loven kan få lov til at køre videre til Gøteborg, eller om de skal sendes hjem til Danmark, siger hun.

Uro i timer endnu

I morges blev der også anholdt en dansk statsborger ved Øresundsbroen, hvor hans bil skulle tjekkes af svensk politi. Men tjekket udviklede sig til et voldsomt håndgemæng, og danskeren sparkede betjenten i hovedet.

- Han er mistænkt for vold mod tjenestemand, siger Ewa Westford.

Han var også på vej til demonstratonen i Gøteborg, hvor op 1.000 nazister er stimlet sammen i en lovligt anmeldt demonstration, som forventes at mødes af 10.000 deltagere i moddemonstrationer.

Ifølge Aftonbladet har politiet opjusteret trusselsbilledet, efter at de har set de forskellige grupper forberede sig på demonstrationerne. Der er tilkaldt forstærkning fra hele landet, og der er ekstra kontrol ved grænseovergange fra blandt andet Norge.

Og begivenhederne i Gøteborg forløber da heller ikke fredeligt, fortæller Ewa Westford.

- Der har været sammenstød og tumult, og der har været røgudvikling. Der kommer til at være uro i nogle timer endnu, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter