Danske Patrick overlevede Utøya og græd ved gensyn

De løb for livet for et år siden, og i dag er mange af de overlevende fra Utøya tilbage. Det påvirker dem på godt og ondt.

Patrick Piscot løb for livet på Utøya. I dag var han tilbage for første gang - og det var et bevæget gensyn med øen. (Foto: DR)

For et år siden flygtede han for sit liv på Utøya, og i dag var danske Patrick Piscot så tilbage på øen for første gang for at markere årsdagen og mindes de 77 ofre.

Til DR Nyheder fortæller den 19-årige dreng, hvordan dagen har påvirket ham.

- Da vi var på vej herned i bussen, var jeg helt følelsesløs. Jeg pjattede og lavede sjov med de andre, som jeg altid plejer at gøre, men da jeg satte mine fødder her på Utøya, blev jeg helt stille og var i min helt egen verden, hvor jeg mindedes alt det, der er sket, siger han.

Sidste år lykkedes det kun med nød og næppe for Patrick Piscot at undslippe Anders Behring Breiviks skud. Sammen med 10 andre unge får de fat i en gummibåd og formår at padle sig i sikkerhed.

Godt at græde

Selvom det er hårdt at være tilbage, er Patrick Piscot glad for at være til stede.

- Det har været tungt, men det har været godt, og den mindeceremoni, der var på bakken fik nogle tårer frem, men det var godt at græde og få det ud, siger han.

Patrick Piscot var i dag på Utøya sammen med tusind AUF'er, der var mål for terrorhandlingen på Utøya for et år siden.

Nogle græd, men langt de smilede, da de igen kom ind til fastlandet efter mindehøjtideligheden.

Smuk stemning

Det gælder også for 18-årige Grete Gjerset, der for præcis et år siden blev tvunget til at løbe i skjul for Anders Behring Breiviks skud.

- Det var meget fint at være tilbage til markeringen af etårsdagen. Stemningen var smuk, selvom det selvfølgelig også var trist, siger Grete Gjerset til dr.dk.

Overlevende fra Utøya på mindedagen den 22. juli 2012 (Foto: Cecilie Kallestrup)

Bag hende ligger den lille hjerteformede ø, som er blevet ikonisk for terrorangrebet i Norge. Hun forklarer, at det var meget sært for hende at være tilbage på øen. I anledningen af etårsdagen er der blevet lagt blomster ud alle de steder unge AUFere faldt sidste år.

Hørte skud og skrig

Grete Gjerset fortæller, at hun var inde og kigge i Skolestuen, der så ud præcis som den gjorde for et år siden.

Det var der, hun gemte sig for terroristen i flere timer, mens hun hørte skiftevis skud og skrig. Mens hun lå med angst i hele kroppen og ventede, skrev hun bange sms'er til sin veninde Camilla Lyngen.

Hun kunne nemlig ikke komme med på sommerlejr det år. Alligevel var hun også ude på Utøya og markere etåret i dag.

- Stemningen var tung, men også smuk, siger hun.

Vil tage Utøya tilbage

Camilla Lyngen fortæller, at hun var glad for talen fra den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt.

- Det er godt, at hun har taget sig tid til at komme forbi og snakke til os, siger hun.

Camilla Lyngen håber, at AUFerne på sigt vil have modet til at vende tilbage til Utøya.

- Ungdommen skal tage øen tilbage. Det ville dem der er døde have ønsket, vi gjorde.

Ligesom Camilla Lyngen, har Grete Gjerset også mistet mange venner og bekendte til massemorderen, men hun vil ikke lade sig kue.

Gennem det sidste år har hun bevaret optimismen. Og hun forklarer, at hendes engagement i ungdomspolitik kun er blevet større.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter