Danske politikere fanget i tåregas og vandkanoner i Istanbul

Dan Jørgensen og Morten Messerschmidt blev i nat spulet væk af vandkanoner i Istanbul.

Europaparlamentarikerne Morten Messerschmidt og Dan Jørgensen blev i nat fanget i krydsild på Taksimpladsen i Istanbul.

- Vi står på Taksimpladsen til en fuldstændig fredelig demonstration, og så lige pludselig går politiet amok. Jeg står sammen med Morten Messerschmidt, som får gas, og vi prøver at få renset hans øjne, men det er selvfølgelig svært og så kommer politiet igen, og vi må flygte ned ad en gade, siger Dan Jørgensen.

De danske EU-politikere er i gang med at lave en tv-serie til DR2 om Europa og EU, og i nat var de altså midt i et af Europas allervarmeste brændpunkter. Istanbul i Tyrkiet.

Dan Jørgensen hjælper kollegaen Morten Messerschmidt, efter han har fået tåregas på Taksim Pladsen. (© DR)

Kastede nelliker mod politiet

Da DR Nyheder taler med tv-holdet og politikerne her til morgen, er de tydeligvis stadig chokerede og rystede over, hvad de oplevede i nat.

- Vi sad bare på Taksimpladsen og spiste noget mad og så på demonstranterne, som var fredelige på enhver måde. Det var en demonstration, hvor folk stod og kastede med nelliker mod politiet, altså blomster. Hvor folk stod og viste deres åbne hænder for at demonstrere, at der ikke var nogen som helst våben med eller ønskede nogen konfrontation, siger Morten Messerschmidt, der selv fik sprøjtet en form for tåregas i øjnene senere.

Han fortæller, at alt var roligt på begge sider, men lige pludselig hen mod slutningen af demonstrationen ændrer det sig.

Bliver spulet væk

- Af en eller anden grund sætter man vandkanoner ind, og den restaurant, hvor vi sidder lukker ned. Så vi står i udkanten af demonstrationen på selve pladsen og bliver simpelthen spulet væk med andre unge som gamle mennesker, der er på pladsen, siger han.

Både Dan Jørgensen og Morten Messerschmidt kalder politiets reaktion helt ude af proportioner.

Billederne er taget i forbindelse med en ny DR2 tv-serie - Langt Fra Bruxelles, hvor Dan Jørgensen og Morten Messerschmidt bliver sendt ud i virkelighedens Europa og diskuterer, om fremtiden for det europæiske samarbejde.