Danske politikere til COP21: Danmark har fået et dårligere klima-ry

Både blå og røde folketingspolitikere i Paris kan mærke, at det danske klima-ry har fået nogle ridser i lakken.

Det passer simpelthen ikke, når klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) bliver ved med at sige, at det danske klima-ry ikke har fået ridser, lyder det fra Konservative, SF og Socialdemokraterne. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Danmark bliver stadigvæk set som et foregangsland på klimaområdet.

Og vores internationale klima-omdømme har ikke lidt noget som helst knæk, selvom Venstre-regeringen har valgt at skære i klimastøtten og sænke CO2-målene frem mod 2020.

Sådan har budskabet gang på gang lydt fra klimaminister Lars Christian Lilleholdt (V), når han er blevet spurgt ind til, hvordan verdens lande har reageret på regeringens klimapolitik.

- Vi har intet at skamme os over, sagde han i sidste uge til DR Nyheder.

Men det passer ikke, siger de Konservatives klimaordfører, Mette Abildgaard.

Brandærgerligt

K-ordføreren har sammen med en række andre folketingspolitikere tilbragt de seneste dage på FN’s klimatopmøde i Paris, hvor hun har deltaget i en række møder og debatter.

Og hun kan i den grad godt mærke regeringens ”klima-kovending”, som hun selv beskriver det.

- Vi har ikke den samme indflydelse som tidligere, og det er eksempelvis de norske og svenske ministre, der spiller centrale roller under forhandlingerne. Danmark står bare på sidelinjen, og det er brandærgerligt, siger Mette Abildgaard.

Hendes eget parti har dog selv været med til at stemme en række af ændringerne igennem, da det bakkede op om finansloven.

- Det var ikke med vores gode vilje, men vi får desværre ikke meget hjælp fra de andre borgerlige partier.

SF: Det gør ondt

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, har deltaget i klimatopmødet siden mandag. Hun har også oplevet, at udlandet har bidt mærke i regeringens klimakurs.

- Det har været et langt, sejt træk for Danmark at blive det land, der var i førertrøjen på klimaområdet. Det land, som udviklede nye ideer og som altid var først med den næste business-case. Nu er der kommet en dårligere stemning på grund af regeringens klimapolitik, og det gør ondt, siger hun.

Også den socialdemokratiske Lea Wermelin, der er medlem af Folketingets Klimaudvalg, kan mærke den nye klimakurs i Paris.

- Danmark er en grøn supermagt, og derfor følger verden med hvilke skridt, vi tager. Men der er overraskende mange, der har lagt mærke til, at vi har valgt at bremse op på klimaområdet, nu hvor andre lande er begyndt at løbe hurtigere, siger hun.

DF: Generel meget anerkendelse

Danmarks nye klimakurs har da også trukket flere overskrifter under klimatopmødet, der gik i gang for halvanden uge siden.

I sidste uge modtog Danmark den såkaldte ”Fossil of the Day”-pris. Den går til det land, der i dagens løb har gjort mindst for at redde klimaet.

Og i sidste uge bragte New York Times en artikel om, hvordan Danmark har valgt at skrue ned for klima-tempoet.

Men spørger man Dansk Folkepartis klimaordfører, Mikkel Dencker, er det et noget fortegnet billede, de andre folketingsmedlemmer tegner af Danmark.

- Generelt får vi meget anerkendelse fra andre lande for, at vi har gjort meget på energi- og klimaområdet. At der har været en lille justering af den danske klimapolitik, rykker ikke ved det store billede, siger han og fortsætter:

- Men der er selvfølgelig nogen, der kan lide at kaste smuds på det folketingsflertal, der findes nu.

Facebook
Twitter