Danske Rederier om migranter på Mærsk-skib: Vi bliver taget som gidsler

Der mangler medicin, tæpper og mad til de 113 migranter, der er reddet ombord på Mærsk-skib.

Medlemmer af den tyske NGO Mission Lifeline hjælper migranter ombord på Alexander Maersk. (Foto: DANILO CAMPAILLA © Scanpix)

Det er dybt problematisk, at handelsskibe får ansvaret for nødstedte migranters ve og vel og efterfølgende skal vente på klarhed om, hvorvidt migranterne må komme i land.

Sådan lyder meldingen fra Danske Rederier, efter containerskibet Alexander Maersk tidligt i går samlede 113 migranter op ud for Italiens kyst og nu venter på afklaring.

- Det er generelt bare ikke holdbart, at man har 113 migranter ombord på et skib, som ikke er gearet til at håndtere folk, der har brug for medicinsk assistance og lignende, siger Maria Skipper Schwenn, direktør i Danske Rederier.

Hun kræver handling fra politikerne, så handelsskibe ikke kommer i flere situationer, som den nuværende.

- Mærsk gør alt, hvad de kan, for på bedste vis at behandle de her mennesker lige efter bogen og så humant som muligt uden fornødenheder ombord som medicin, tæpper, mad, vand, tørklosetter eller andre ting, man kunne have brug for i sådan en situation, lyder det fra direktøren.

- Hverken skibet eller besætningen er gearet til det.

"Handelsskibene bliver taget som gidsler"

Ifølge Maria Skipper Schwenn bliver blandt andet de danske rederier ramt af, at Italiens nye regering har strammet kursen over for migranter.

- Nu blæser der nye vinde i Italien, og det er sådan set det, der giver udfordringen, fordi man fra den italienske regerings side har indikeret, at man generelt ikke kan tage imod flygtninge længere, siger direktøren til DR Nyheder.

Ifølge Maria Skipper Schwenn diskuterer Danske Rederier udfordringen med de danske myndigheder, mens man også appellerer til handling fra Bruxelles.

- Dette er en politisk udfordring, men lige nu er det et praktisk problem for et handelsskib.

Hun peger på, at danske rederier i 2014 foretog over 3000 redninger, inden EU i 2015 udvidede redningsindsatserne, hvilket aflastede handelsskibene. Dette er der igen behov for, mener direktøren.

- Der har vi den klare holdning, at det ikke kan være rigtigt, at handelsskibene bliver taget som gidsler i en sådan konflikt, og derfor forventer vi også en løsning, så Alexander Maersk kan komme af med disse migranter hurtigst muligt.

Stadig uklarhed om situationen

Ifølge Maria Skipper Schwenn er der i skrivende stund endnu ikke klarhed om, hvorvidt de reddede migranter kan komme i land i Italien.

- Vi følger situationen, som udvikler sig time for time og forventer, at der er en snarlig løsning, for det er ikke meningen, at et handelsskib skal ligge og blive taget som gidsel og vente på at kunne komme i land med de flygtninge, som man har samlet op, hvilket man, ifølge de internationale konventioner, har pligt til, siger hun.

- Vi udfører vores juridiske og moralske forpligtelse, men vi forventer til gengæld også, at kyststaterne tager deres del af ansvaret og tager imod de her migranter, siger hun.

Ifølge BBC har Italien modtaget over 16.000 af de omkring 41.000 migranter, der har krydset Middelhavet indtil videre i 2018.

Facebook
Twitter