Danske SMS'er sender 800.000 kroner til Nepal

Røde Kors er imponeret over de mange penge, der er samlet ind efter jordskælvet i Nepal.

Mange er blevet hjemløse efter jordskælvet, og Røde Kors har hjælp klar til 40.000, der får presenninger og telte. (Foto: Tom Van Cakenberghe © Getty Images)

Det voldsomme jordskælv i Nepal har kostet mange menneskeliv og efterladt store områder i ruiner. Det ser ud til at have berørt danskerne dybt - i hvert fald, hvis man ser på, hvor mange penge, som private har doneret.

- Vi har samlet godt 800.000 kroner ind på 12 timer. Det er ret imponerende, siger Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, til DR Nyheder.

Der er alene tale om donationer på Røde Kors' hjemmeside og via organisationens SMS-service. Han understreger, at der da også er behov for al den hjælp, der kan skaffes.

- Det bliver en langvarig indsats med et stort endnu ukendt antal hjemløse i et meget fattigt land. Det vil tage Nepal lang tid at komme sig over det her, siger han.

Det store jordskælv ramte 77 kilometer nordvest for Kathmandu lørdag, og det er svært at få informationer om, hvor hårdt landområderne er blevet ramt.

- Vi er begyndt at få meldinger fra epicentret. De går på, at 80 procent af husene og infrastrukturen i området er ødelagt. Og der bor to millioner mennesker, så det er alvorligt, siger Anders Ladekarl.

Røde Kors var godt forberedt

Det har længe været ventet, at Nepal ville blive ramt af et jordskælv, så derfor var hjælpeorganisationerne godt forberedt.

- Vi har trænet og forberedt os på det her i lang tid, og 10.000 Røde Kors-medarbejdere har stort set været i gang, siden jordskælvet var overstået, siger Anders Ladekarl.

I de første 72 timer handler det om at redde overlevende ud af murbrukker og jordskred og behandle de sårede.

- Lige nu handler det om at redde og behandle de sårede, så vi flyver lægeteams ind, der kan hjælpe. Herefter gælder det om at dele presenninger og telte ud til dem, der er blevet hjemløse. Vi har forsyninger til 40.000 mennesker klar. Når vi har fået overblik over situationen, skal der laves mere permanente løsninger, så folk har tag over hovedet, når de genopbygger deres land, siger Anders Ladekarl.

Nepal, der er et lille land med 30 millioner indbyggere, hører til blandt de allerfattigste. En stor del af infrastrukturen blev ødelagt under en langvarig væbnet maoistisk oprørskamp, som blev afsluttet i 2006.

Facebook
Twitter