Danske soldater er i frontzonen i Irak

Der har været mindst 30 angreb fra Islamisk Stat mod den lejr, hvor det danske bidrag træner irakiske soldater til kamp mod Islamisk Stat. Forsvarsminister er på besøg i den danske lejr ved fronten i Irak.

Forsvarsministeren har for første gang besøgt de danske soldater på Ayn al-Asad basen i Irak.

Nicolai Wammen besøgte for første gang de danske soldater på Ayn al-Asad basen i Irak. Det er det første hold, som er sendt ud til krigen mod Islamisk Stat og forsvarsministerens første besøg. Det er også de første billeder fra basen, som DR her kan vise.

Danskerne deler basen med amerikanske og irakiske soldater. Luftbasen ligger i et område, som Islamisk Stat kontrollerer. Derfor foregik besøget under store sikkerhedsforanstaltninger. Transportflyet lettede fra Kuwait onsdag aften og ankom i ly af mørket og med slukket lys på luftbasen Ayn al-Asad.

Der sker jævnligt angreb på basen. Enten raketangreb eller selvmordsangreb som det, der i februar kostede op mod 25 krigere fra Islamisk Stat livet. Ingen danske soldater er kommet til skade.

Danmarks krig i Irak mod Islamisk Stat har endnu ikke været lige så meget i fokus, som krigen i Afghanistan var det. Men der er lighedspunkter, mener en af de soldater, som tidligere har været udsendt til Afghanistan og nu med på det første hold i Irak.

- I mine øjne er krigen her lige så farlig som den, vi deltog i i Afghanistan, fortæller overkonstabel Morten, som ikke ønsker at få sit efternavn nævnt.

- Her hjælper vi irakerne og beskytter basen. I Afghanistan var opgaven en anden, men risikoen er den samme, fortæller han.

Forsvarsminister Nicolai Wammen er enig i, at krigen mod Islamisk Stat er risikofyldt. Han er på besøg på basen for at sætte fokus på de danske soldaters indsats.

- Det er vigtigt, at man hjemme i Danmark er klar over den kæmpe indsats, vores soldater udfører i kampen mod Islamisk Stat. Det er en vigtig indsats og ikke under ufarlige vilkår. Det er for at sige personlig tak til soldaterne, fortæller Nicolai Wammen.