Danske soldater marcherer gennem Paris på Bastilledagen

Præsident Macron har inviteret soldater fra Livgarden og Søværnet til at deltage i den traditionsrige militærparade på Frankrigs nationaldag.

Her er det franske soldater under militærparaden på Bastilledagen sidste år. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Når Paris på søndag lægger boulevarder til en af verdens største militærparader, vil danske soldater marchere med gennem Frankrigs hovedstad.

I alt 12 soldater fra Livgardens fanekommando og Fregatten Niels Juel deltager i den storstilede militære markering af den franske nationaldag, Bastilledagen.

De danske soldater har hele denne uge haft parade-træning i Paris med mødetid kl. 5.00 på Champs Elysées. Og der er noget at holde styr på: den traditionsrige militærparade omfatter flere end 4.000 soldater, 196 militærkøretøjer, 66 fly og 36 helikoptere.

Den sjældne invitation til dansk deltagelse i Paris skyldes Frankrig og Danmarks øgede forsvarssamarbejde. Derfor overværer forsvarsminister Trine Bramsen (S) den timelange parade fra tribunen for enden af Champs Elysées sammen med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og en række andre internationale statsledere og ministre.

- Jeg synes, at der er grund til at være stolt, for det er en anerkendelse af Danmarks væsentlige, internationale indsats, siger Trine Bramsen.

- Og så er der et vigtigt signal i at vise, at Frankrig og Danmark står meget tæt sammen. På den ene siden er Bastilledag-paraden et meget symbolsk optog, på den anden side er det et meget væsentligt optog. For det slår to streger under, at vi har tænkt os at beskytte demokratiet med alt, hvad vi har kært. Og det er Bastilledagen i høj grad markeringen af: at vi lever i samfund med demokratiske værdier, som vi er villige til at gå langt for at forsvare.

  • Bastilledagen finder sted på søndag, og allerede nu er forberedelserne til paraden i gang. Her ses en spansk NH90-helikopter med Eiffeltårnet i baggrunden. (Foto: Kenzo Tribouillard © Scanpix)
  • Der er meget at holde styr på under den traditionsrige militærparade, som omfatter flere end 4.000 soldater, 196 militærkøretøjer, 66 fly og 36 helikoptere. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)
  • Her er det franske og tyske soldater, der er i gang med at øve til paraden. (Foto: Patrick Hertzog © Scanpix)
  • I alt 12 danske soldater - syv fra Livgarden og fem fra fregatten Niels Juel - deltager i årets parade. (Foto: Patrick Hertzog © Scanpix)
  • Her ses den franske præsident, Emmanuel Macron, under sidste års parade sammen med den franske forsvarschef, general Francois Lecointre. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)
  • Det franske flags farver præger himlen under Bastilledagen. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)
  • Champs Elysées bliver lukket af i Paris under paraden. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)
  • Bastilledagen bliver sluttet af med et storstilet fyrværkeri over Paris. (Foto: pascal rossignol © Scanpix)
1 / 8

Intensiveret forsvarssamarbejde

Danmark og Frankrig har de seneste år intensiveret forsvarssamarbejdet på flere områder.

I 2018 tilsluttede Danmark sig det europæiske forsvarssamarbejde EI2, som Frankrigs præsident Macron har taget initiativ til.

I år har fregatten Niels Juel deltaget i en fransk flådekampgruppe i Middelhavet og Det Indiske Ocean som del af kampen mod Islamisk Stat.

Og i slutningen af 2019 forventes Danmark at støtte den fransk-ledede anti-terrorindsats i den urolige Sahel-region i det nordlige Afrika med 70 danske udsendte og to transporthelikoptere.

- Med et stadigt stigende pres på vores demokratier og med trusler mod vores frie samfund, er vi nødt til at stå tæt sammen med de lande, der har samme tilgang til verdensorden, som vi selv har. Danmark bliver stærkere af at stå sammen med ligesindede og ikke mindst Frankrig, der er en stærk nation, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Lørdag eftermiddag i Paris mødes hun med Frankrigs forsvarsminister, Florence Parly.

- Vi skal drøfte, hvordan vi fortsætter det tætte samarbejde. Og vi skal sikre, at vi bruger hinandens ressourcer bedst muligt. Selv om vi taler forsvar, så er nøgleordene fællesskab og solidaritet. Vi står skulder ved skulder, når der kommer trusler udefra.

Slutter med reception hos ambassadør

Nu kvitterer Frankrig så med en invitation til dansk deltagelse i den traditionsrige 14. juli-parade i Paris, hvor det franske forsvar viser al sin pomp og pragt frem for verden, inklusive kampfly, militærorkestre og tusindevis af soldater i allerstiveste puds.

De danske soldater – syv fra Livgarden og fem fra fregatten Niels Juel – mødes efter marchen til reception med forsvarsministeren hos Danmarks ambassadør i Frankrig, Michael Starbæk Christensen.

Det dansk-franske forsvarssamarbejde får også en royal dimension, når Prins Joachim efter sommerferien flytter til Paris for at studere på den hæderkronede Ecole Militaire, Frankrigs højst rangerende militære lederuddannelse. Her bliver Prins Joachim den første danske studerende i skolens historie – en historie, der kan bryste sig af elever som Napoleon Bonaparte og Charles De Gaulle, der siden blev generaler og hhv. kejser og præsident.

Ifølge det franske udenrigsministerium er Danmark – sammen med Polen - det eneste europæiske land, Frankrig ikke har været i krig med.