Danske Tatevik jubler sammen med tusindvis af unge armeniere: Det er første gang, der bliver lyttet til dem

Den armenske premierminister valgte i dag at trække sig efter store protester.

Danske Tatevik Revazian har armensk baggrund og bor nu i Jerevan. (Foto: PRIVATFOTO)

Danske Tatevik Revazian troede først, at det var tale om fake news, da hun tidligere på dagen hørte, at Serzh Sargsjan havde trukket sig fra posten som Armeniens premierminister.

- Jeg var på arbejde, og mine kollegaer læste nyheden op. Vi tænkte, at det ikke kunne passe, at det var fake nyheder, fortæller Tatevik Revazian, der arbejder med it-løsninger i flyindustrien i hovedstaden, Jerevan.

Men nyheden var sand nok. Og så brød jublen ud på kontoret.

- Der var en glædesstrøm, som er umulig at beskrive. Folk råbte og skreg af glæde, og det var fantastisk, siger Tatevik Revazian, som selv har armenske rødder.

- Det kom som en overraskelse, understreger hun.

'Jeg indfrier jeres krav'

Det var nemlig de færreste, som havde regnet med, at Serzh Sargsjan rent faktisk ville trække sig fra posten.

Også selvom titusindvis af især unge armeniere i de seneste uger har protesteret over den nyudnævnte premierminister, som førhen var deres præsident.

Inden Serzh Sargsjan forlod posten som præsident, fik han ændret landets forfatning.

Han fik blandt andet rykket magt fra præsidentposten til regeringen, og ifølge den armenske opposition gjorde han det i et forsøg på at fastholde sin magt over den tidligere sovjetrepublik.

Så sent som i weekenden afviste Serzh Sargsjan at gå af. Men i den udtalelse, som blev offentliggjort tidligere i dag, erkendte han, at han havde taget fejl.

- Gadebevægelsen er imod mit embede. Jeg indfrier jeres krav, lød det fra premierministeren.

Tusindvis af armeniere jubler lige nu på gaden i hovedstaden, Jerevan. (Foto: Karo Sahakyan © Scanpix)

Ikke en del af Sovjet længere

Tatevik Revazian befinder sig lige nu på gaden i Jerevan sammen med tusindvis af andre armeniere.

Og de er lige så glade som hende selv.

- Jeg tror aldrig, jeg har set så mange smil i mit liv. Det er længe siden, at der er blevet lyttet til armenierne og deres krav. Og det er første gang, at de unge rent faktisk har opnået det, de har sat sig for, siger hun.

For Tatevik Revazian repræsenterede Serzh Sargsjan på mange måder det gamle Armenien, der stadigvæk hænger fast i sin fortid som en sovjetisk republik.

- Serzh Sargsjan levede ikke op til demokratiet og til folks krav til ham. Han havde sin egen agenda, og det her land har simpelthen brug for nytænkning. Vi er ikke en del af Sovjetunionen længere, og den korruption, der har præget det her land, skal simpelthen væk. Folk er trætte af det, siger hun.

- Specielt de unge, understreger hun.

I aften skal jeg feste

Tatevik Revazian håber, at dagens opsigtsvækkende ministerexit vil få en positiv effekt på Armenien.

- Folk har været opgivende, og rigtig mange er rejst ud af landet. De troede ikke på forandring og på, at deres stemme ville blive hørt. Men det er sket i dag, og jeg håber, at unge nu vil være mere villige til at investere i Armenien og hjælpe til med at bygge det op.

Men der er også bekymring at spore, forklarer Tatevik Revazian.

- De unge forventer, at der kommer til at være et objektivt og frit valg. Det er det vigtigste lige nu, siger hun og understreger, at det er svært at sige, om det her er det første skridt mod et demokratisk samfund, som vi kender det i vesten.

Men lige nu er det ikke noget, de mange armeniere på gaden bekymrer sig om.

Heller ikke Tatevik Revazian.

- I aften skal jeg feste. Jeg skal danse og være sammen med mine venner.

Sådan så det ud, da titusindvis af armeniere demonstrerede mod deres nu forhenværende premierminister, Serzh Sargsjan. (Foto: Karen Minasyan © Scanpix)
FacebookTwitter