Danske universiteter mål for udenlandsk cyberangreb

Medarbejdere ved danske universiteter kan være blevet udsat for hackerangreb, oplyser Center for Cybersikkerhed.

Ifølge den amerikanske regering har iranere forsøgt at stjæle information fra danske universiteter. (Foto: Pawel Kopczynski © Scanpix)

Det er "meget sandsynligt", at flere e-mailkonti, der tilhører enten nuværende eller tidligere ansatte ved danske universiteter, er blevet hacket af et andet land.

Det er meldingen fra Center for Cybersikkerhed (CFCS), der ligger under Forsvarets Efterretningstjenste.

Center for Cybersikkerhed sætter ikke navn på, hvilken statslig aktør der muligvis har kompromitteret de danske universitetsansatte.

Men meldingen kommer kort tid efter, at den amerikanske regering har lagt sag an mod ni iranere og en iransk virksomhed for at have stjålet akademiske data ved et hacerkangreb.

Ifølge anklageskriftet har de på vegne af den iranske regering forsøgt at hacke hundredvis af amerikanske og internationale universiteter, snesevis af selskaber samt dele af den amerikanske regering.

Og ifølge den amerikanske regering har iranerne også forsøgt at stjæle information fra danske universiteter.

Center for Cybersikkerhed skriver, at de mange e-mailkonti er blevet kompromitteret i perioden 2014 til 2016 gennem såkaldte spear phishing-mails.

Her bliver folk gennem troværdige, men falske e-mail lokket til at klikke på et link til en inficeret hjemmeside, som i virkeligheden er en angrebskode. På den måde kan kriminelle få adgang til ens computer eller fortrolige oplysninger som eksempelvis kodeord.

Og ifølge Center for Cybersikkerhed har angrebet i Danmark været målrettet universitetsansatte, som arbejdede med blandt andet økonomi, sundhed, kemi, fysik, geologi, miljø og transport.

- CFCS har taget kontakt til relevante parter, som vi vurderer, har været berørt i sagen, lyder det i en pressemeddelelse.

FacebookTwitter