Danske vidner i Hurghada: Det var terror - vi er ikke i tvivl

Janne Pfeiffer Brun Larsen og hendes familie er dybt rystede efter angrebet mod deres hotel i går. Men nu skal de snart hjem.

Egyptisk politi mødte talstærkt op med skudsikre veste og bombehunde, da to mænd angreb Bella Vista Hotel og Resort fredag aften. (Foto: © Mohamed El-Shahed, Scanpix)

På et hotel i den egyptiske badeby Hurghada sidder Janne Pfeiffer Brun Larsen og hendes familie og venter på at komme hjem.

De er stadig bange, efter at de var øjenvidner til angrebet mod deres hotel fredag aften.

- Vi er rystede - en dør, der lukker, et lille bank, så kommer alle folk løbende. Der er gråd og stor utryghed. Vi har lige snakket om, vi tør gå sammen ned og spise i restauranten - min yngste vil ikke derned - det tør hun ikke. Vi har det rigtig dårligt og glæder os til at komme hjem til Danmark igen, fortæller Janne Pfeiffer Brun Larsen til DR Nyheder.

Hun, hendes kæreste og hendes to døtre på 19 og 21 år var førstehåndsvidner til angrebet mod Bella Vista Hotel og Resort fredag aften. Her trængte to bevæbnede mænd ind på hotellet, hvor de nåede at såre tre turister, inden de selv blev skudt af vagter.

Døtrene befandt sig bare få meter fra gerningsmændene.

80 stærkt bevæbnede betjente på hotellet

I løbet af lørdag udtalte den egyptiske turistminister, at der ikke var tale om et terrorangreb, men blot et røveri, der gik galt. Men det er løgn, lyder det fra familien.

Janne og hendes familie har haft den sidste rejse til Egypten. (© privat)

- Han (den ene gerningsmand, red.) kommer ind på restauranten med sit sorte banner, råbende og skrigende, så det der med et slagsmål eller røveri har intet rigtigt på sig overhovedet. Nogle andre danskere, der kan arabisk, hørte ham råbe "gå væk, eller jeg sprænger jer i luften", siger Janne Pfeiffer Brun Larsen og fortsætter:

- Der var et hobetal af uniformerede mænd på Bella Vista i går aftes - ikke bare 10, men 80 med maskinpistoler - de havde skudsikre veste og bombehunde, der rendte inde på hotellet. Vi er ikke i tvivl: Det var terror, siger hun.

Familien valgte at blive på hotellet natten efter angrebet, af den simple grund at de ikke turde skifte hotel - nu var Bella Vista jo godt beskyttet af politi. Her sov de sammen med to andre danske kvinder fra Odense på familiens værelse.

Intet hørt fra myndigheder eller Apollo

Men efter en lørdag morgen, hvor personalet blot lod som ingenting og ville have turisterne til at smile og stille op til glade billeder med peace-tegn, valgte familien at skifte hotel.

- Vi har brugt det meste af dagen på at sidde med de andre i en stor gruppe og bare snakke, siger Janne.

De har intet hørt fra de danske myndigheder, og de har ikke haft personlig kontakt til guiderne fra Apollo - tre sms'er havde de modtaget fra rejseselskabet, inden der blev kaldt til informationsmøde klokken 17.

Her fik de at vide, at man ville sende 22 gæster hjem. Der var over 50 gæster fra Bella Vista til mødet, og Jannes to store døtre græd, indtil deres navne blev råbt op.

- Vi var heldige at få lov at komme hjem, så vi gik krammende ud af døren med vores flybillet i hånden. Nu glæder vi os til at se vores familie og til at trække vejret på dansk jord, siger Janne Pfeiffer Brun Larsen.

Familien skal med et fly hjem fra Hurghada klokken 3 i nat - turen går via Istanbul, hvor de skal være i transit i flere timer, inden de kan flyve hjem og lande i Københavns Lufthavn klokken cirka 13:30 søndag eftermiddag.

- Det var første og sidste ferie til Egypten, lyder det.