I en parkeringskælder i Cape Town i Sydafrika er fem unge mænd og kvinder i gang med at vaske biler.
Det kan på ingen måde sammenlignes med en dansk vaskehal, og her er heller ingen højtryksrensere til at fjerne fugleklatter og støv. De er alene bevæbnede med små sprayflasker med sæbe og voks, støvsugere og gamle klude.
Kunderne strømmer til. Bilvask uden brug af vand er blevet en stor succes i en by, hvor hver indbygger ikke må bruge mere end 50 liter vand om dagen.
- Min omsætning er dobbelt plus, fortæller en glad manager hos Perfectcar.
Konceptet med at vaske biler uden vand er flere år gammelt, men fik først rigtigt sit gennembrud, da vandkrisen ramte Cape Town.
Danske målere
Bilvasken er bare et af mange eksempler på, hvordan almindelige mennesker sparer på vandet i Cape Town.
Myndighederne har formået at halvere byens vandforbrug, og på store projekter har man hentet ekspertise udefra, blandt andet fra Danmark.
Målervirksomheden Kamstrup har for eksempel leveret avancerede vandmålere til en lang række hoteller.
- Jeg vidste, vi kunne gøre en forskel. Lige så snart man begynder at måle forbrug, så er det let at gøre en forskel, men at besparelserne har været så store, på så kort tid, det er imponerende, siger vicepræsident i Kampstrup, Jesper Dauggard.
Af konkurrencemæssige hensyn vil han ikke fortælle, præcis hvor meget virksomheden har solgt af teknologi til Cape Town, men han smiler, når han fortæller, at her er et kæmpe potentiale. Ser man på nye tal fra Miljøstyrelsen, så er dansk eksport af vandteknologi til Sydafrika steget med 50 procent fra 2016 til 2017 og lyder nu på 147 millioner kroner.
Lukning udskudt
Rundt om i verden har en række storbyer akutte vandproblemer - for eksempel São Paulo, Bangalore, Beijing og Kairo. Men ingen har problemer på samme niveau som Cape Town.
Myndighederne i byen havde besluttet at lukke for vandhanerne 29. april, og kun takket være en enorm spareiver hos befolkningen er den dato nu udskudt til engang i 2019.
Byens vandreservoirer er stadig nærmest tomme, og selvom katastrofedagen er udskudt, så er projektet med at spare vand langt fra afsluttet.
På et af de hoteller, hvor Kamstrups sydafrikanske partner nu nøje overvåger vandforbruget, har man på bare et halvt år skåret 56 procent af vandforbruget, og til næste år skulle man gerne have nået en besparelse på hele 65 procent.
Vandtrykket i hanerne er sat ned, håndklæder og linned bliver nu kun skiftet hver tredje dag, poolen er lukket, gæsterne må kun tage bad i 90 sekunder, og karbad er udelukket. Vand fra vaskemaskiner bliver brugt til havevanding, og stofservietter er skiftet ud med papir.
- Man gør ikke noget, før katastrofen rammer, og det er jo faktisk utroligt. Hvis vi var begyndt for ti år siden, så havde vi måske slet ikke været i den situation, vi er i i dag, lyder det fra Stefan Janse Van Rensburg, der er manager for City Lodge Hotel.
Han er taknemmelig for den store indsats, som både personale og gæster har ydet, men fortæller, at det i virkeligheden slet ikke har været så svært, som han regnede med.