Dansker anholdt i sag om terrorfinansiering for 59 millioner kroner

40-årig dansker anholdt i Spanien for millionsvindel til terror og rekruttering af Syrien-krigere

Anholdelsen kommer, efter at DR i samarbejde med Jyllands-Posten i dokumentaren ”Terroristen der fik frit lejde” afslørede, hvordan danske og spanske islamister gennem flere år stod bag omfattende momssvindel i Danmark. (© (c) DR)

En dansk statsborger er tidligt her til morgen blevet anholdt i Spanien i en sag om rekruttering af krigere til Syrien og om terrorfinansiering for mere end 59 millioner kroner.

Det er det spanske politi, Guardia Civil, der har anholdt den 40-årige dansker i den spanske enklave Melilla i Nordafrika.

Det har det spanske indenrigsministerium netop offentliggjort i en pressemeddelelse.

Anholdt efter afsløring i DR

Anholdelsen kommer, efter at DR i samarbejde med Jyllands-Posten i dokumentaren ”Terroristen der fik frit lejde” afslørede, hvordan danske og spanske islamister gennem flere år stod bag omfattende momssvindel i Danmark.

DR's dokumentar afslørede, hvordan den nu anholdte 40-årige danske statsborger var central i organiseringen af svindel i Danmark, samtidig med, at han ifølge den spanske efterforskning også spillede en ledende rolle i radikaliseringen af en islamistisk celle i Melilla i Spanien.

Spanske islamister blev sendt til Danmark og indsat som direktører i en lang række firmaer, der blev brugt til svindel med blandt andet moms og afgifter.

Mistænkt for at sende krigere til Syrien

Det spanske politi, Guardia Civil, har siden tidligt her til morgen ransaget på en adresse i gaden Cuesta de la Vigne i Melilla.

Ifølge det spanske indenrigsministerium er den anholdte dansker mistænkt for at have rekrutteret krigere til Islamisk Stat i Syrien og al-Qaida i Mali i Nordafrika.

Manden har ifølge ministeriet tillige organiseret den omfattende svindel via de danske firmaer. Spanske myndigheder har i forbindelse med efterforskningen udpeget 24 selskaber, hvor der i alt er mistanke om svindel for mere end 59 millioner kroner.

Kæmpe internationalt samarbejde

Ifølge ministeriets pressemeddelelse har spansk politi siden 2012 overvåget gruppen. Adskillige mænd fra Melilla er – på trods af, at de ikke havde den mindste økonomiske uddannelse – rejst til Danmark for at fungere som direktører i forskellige virksomheder.

Efterforskningen i Spanien er sket i samarbejde mellem spanske myndigheder, Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark, den marokkanske efterretningstjeneste, DGST og Europol.

I Danmark er svindelsagen efterforsket af Vestegnens Politi under kodenavnet FROZEN.

Den dansk-spanske sag om terrorfinansiering er tæt forbundet til en svensk sag, hvor der er svindlet for 80 millioner kroner med mobiltelefoner. Også her er der mistanke om, at pengene er gået til finansiering af terror.

Justitsminister Søren Pape (K) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal i næste uge i samråd om de afsløringer, der blev bragt i Jyllands-Posten og i DR’s dokumentar.