Dansker havnet i Hongkongs uroligheder: Jeg blev ramt af tåregas i mit køkken

Voldsomme uroligheder præger et af Hongkongs topuniversiteter.

Anna Bülow Fuglsang (th) med en medstuderende i Hongkong.

Det kinesiske universitet i Hongkong har de seneste dage været scene for voldsomme uroligheder, efter politiet er rykket ind i området ved campus.

I nat skød politiet med tåregas, gummikugler og vandkanoner mod demonstranter, der kastede med mursten og hjemmelavede brandbomber.

- Mine medstuderende er chokerede over, at urolighederne er rykket herud, fortæller 21-årige Anna Bülow Fuglsang, der studerer statskundskab på The Chinese University of Hong Kong.

Demonstranter har samlet sig igen i dag på The Chinese University of Hong Kong. (Foto: Thomas Peter © Scanpix)

- Jeg er bekymret, fordi demonstrationerne ikke længere er noget, som man kan vælge til. Nu er de lige her ved campus, hvor jeg bor. Og jeg er bekymret for politi og demonstranter, fordi der er vold mod begge parter, siger hun til DR.

Universitetet ligger omkring 30 kilometer nord for centrum af Hongkong, hvor de fleste uroligheder ellers har fundet sted.

Ti minutters tåregas i køkkenvinduet

Anna Bülow Fuglsang følger urolighederne fra sit køkkenvindue, hvor hun i går pludselig hørte noget, der lød som skud.

- Vi gik hen til vinduet og så politiet skyde med tåregas 30-40 gange i løbet af ti minutter. Der var så meget tåregas, at vi blev ramt af den, selvom vinduerne var lukkede, siger den danske studerende.

Korrespondenter siger til BBC, at politiet har ændret strategi, efter at det rykket ud i universitetsområderne.

Anna Bülow Fuglsang (i midten) studerer på første semester på The Chinese University of Hong Kong.

Tidligere er politiet gået uden om skoler og universiteter.

- Jeg tror, en af grundene til, at det er rykker herud, er, at politiet vil have ram på dem, der går i første række ved demonstrationerne. Og det er typisk studerende, siger Anna Bülow Fuglsang.

Efter en demonstrant blev skudt i brystet af en politibetjent først på ugen, er urolighederne eskaleret dag for dag.

En demonstrant hælder benzin ud over en barrikade på campus i de tidlige morgentimer. (Foto: Anthony Wallace © Scanpix)

Studerende rejser hjem fra Hongkong

De voldelige sammenstød har fået Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, til at stemple demonstranterne som "folkets fjende".

Hongkong er en kinesisk bystat med en vis grad af selvstyre, der siden marts i år har oplevet store demonstrationer mod styret.

I første omgang gik utilfredsheden på et forslag fra Hongkongs regering om at udlevere mistænkte kriminelle til retsforfølgelse i Kina.

Siden er det blevet til en generel protest mod det, som demonstranterne ser som en stigende kinesisk indflydelse i Hongkong.

En demonstrant sender en ildpil afsted mod en barrikade på The Chinese University of Hong Kong i nat. (Foto: Anthony Wallace © Scanpix)

I øjeblikket rejser mange af de studerende fra det kinesiske fastland hjem.

Og danske Anna Bülow Fuglsang fortæller, at der også er mange internationale studerende, der overvejer at forlade The Chinese University of Hong Kong.

- Jeg har gjort mig en masse tanker, men jeg har ikke besluttet mig for, om jeg selv vil rejse hjem. Men hvis det eskalerer, kan det være, siger Anna Bülow Fuglsang fra Hongkong.

I dag holder skolerne i Hongkong lukket som en sikkerhedsforanstaltning.