Dansker i Bolivia oplever tørke på tætteste hold: Vi har ikke haft rindende vand i seks dage

Bolivia oplever den værste tørke i 25 år, og landets præsident har erklæret undtagelsestilstand.

Danske Mette Mølgaard Henriksen befinder sig i Bolivias hovedstad La Paz, hvor hun har været uden rindende vand i seks dage.

Den bolivianske regering har erklæret undtagelsestilstand i landet på grund af den værste tørke i 25 år.

Flere steder i landet er der lukket for vandhanerne - blandt andet i hovedstaden La Paz, hvor danske Mette Mølgaard Henriksen lige nu befinder sig.

- Der, hvor jeg bor, som er et af de hårdest ramte områder, har der ikke været rindende vand i seks dage. Man kan ikke gå på toilettet, vaske tøj eller gå i bad, og jeg vil beskrive stemningen blandt bolivianerne som kritisk og en smule desperat, siger Mette Mølgaard Henriksen, der er journaliststuderende.

En del af forklaringen på vandmanglen i Bolivia er klimaforandringer, som smelter gletsjerne i Andesbjergene, hvilket giver mindre drikkevand fra smeltevand.

På et pressemøde i går opfordrede præsident Evo Morales landets lokale regeringer til at bore brønde og transportere vand til berørte familier og landmænd.

- Vi er nødt til at være forberedt på det værste, sagde præsident Evo Morales ifølge The Guardian.

Den bolivianske viceminister for civilbeskyttelse estimerer, at tørken har påvirket 125.000 familier og 290.000 hektar landbrugsjord.

  • Myndigheder bringer vand til beboer i La Paz, men ingen ved rigtig hvor og hvornår, der bliver bragt vand. (Foto: Mette Mølholm Henriksen)
  • Folk står klar med dunke og vand for at få udleveret drikkevand. (Foto: Mette Mølholm Henriksen)
  • Folk står klar med dunke og vand for at få udleveret drikkevand. (Foto: Mette Mølholm Henriksen)
1 / 3

Befolkningen er desperate

Ifølge Mette Mølgaard Henriksen er 96 distrikter i La Paz berørt af vandmanglen, fordi landets vandreserver næsten er helt tomme, og udsigterne er ikke gode.

- Udsigterne ser ret sorte ud. Det seneste, jeg har hørt, er, at man åbner for vandet hver tredje dag i tre timer. Det er utrolig lang tid at gå uden rindende vand, og jeg er endda en af de privilegerede, som kan gå ned at handle drikkevand i supermarkedet, siger hun.

Hun fortæller, at folk er rigtig desperate. Der har været demonstrationer flere steder i landet, hvor folk går ud på gaden og blokerer trafikken med bannere for at vise deres utilfredshed.

De seneste to dage har det regnet en lille smule i hovedstaden La Paz, men inden da havde det ikke regnet i to uger