Dansker i Israel: Endelig krig!

- Det var på tide, at vores hær gik ind i Gaza, vi skal have en stopper for raket-regnen. Det mener en dansker, der bor i Israel kun fem kilometer fra Gaza.

Kort efter nytår gik Israels hær ind i Gaza, og det var bestemt på tide. Det mener en dansker, der har boet i Israel tæt på Gaza i 30 år. (Foto: © Yannis Behrakis, Scanpix)

- Her i Israel har raketterne i årevis regnet ned fra himlen. Det er bestemt på tide, at vi går ind i Gaza. Det siger danske Ole Burde, der i 30 år har boet fem kilometer fra grænsen til Gaza. Til daglig er han chef for vedligeholdelsen af en kibbutz.

- Det er en tragedie for dem på den anden side af grænsen. Men det er en del af spillet. De fleste lande er jo ansvarlige for at forsvare sig selv. Jeg håber, det kan lykkes os at gøre Hamas forståeligt, at det ikke kan betale sig at smide raketter mod os, siger Ole Burde.

Hans holdning er klar, trods dødstallene stiger og stiger. Mindst 560 palæstinensere har mistet livet og mere end 2500 er sårede, oplyser FN.

300 raketter på tre år

I den landsby, hvor Ole Burde bor, lever der et par hundrede mennesker. Ole Burde anslår, at indbyggerne i løbet af de seneste tre år har samlet over 300 Hamas-raketter op inden for en omkreds på to kilometer rundt om byen.

- Raketterne blev bare hele tiden flere og flere. Det er ligesom med oliepriserne - når de endelig går ned, så ryger de bagefter endnu højere op. Så snart vi troede, at der var en pause, så der f.eks. gik en uge mellem et raketangreb, så blev det bare endnu værre bagefter. Det kunne selvfølgelig ikke blive ved. Det vil intet land finde sig i.

Endelig krig

Ole Burde synes, at Israel har været meget tålmodig og ventet længe inden den militære offensiv.

- Jeg er lettet over, at vores hær er gået ind i Gaza. Samtidig er mange hernede selvfølgelig lidt bange, vi er jo i krig. Men det er gået bedre, end vi frygtede. Måske kan man sige, at det er lige som at skulle hoppe ned i noget kold vand. Man skal tage sig sammen og frygter, at det er vældig koldt - men som regel er det slet ikke så slemt, og når man kommer op, er det helt rart.

Hamas er papirs-tigere

Ole Burde har tre sønner, der er soldater, men ingen af dem er endnu blevet indkaldt til hæren - og det er han glad for:

- Hamas har jo kun dræbt en af vores soldater. Hamas har jo vist sig at være papirs-tigere. Men det er da rart, at det ikke er mine sønner, der er indkaldt, siger han.