Dansker i New Delhi: 'Jeg tror kun, at vi har set begyndelsen på den her katastrofe'

Smitten bliver ved med at stige i Indien, hvor hospitaler allerede er ved at blive lagt ned.

En knusende anden bølge skyller i øjeblikket ind over Indien. (Foto: Piyal Adhikary © Scanpix)

Indien har i dag sat smitterekord. Igen.

Med 346.786 nye registrerede smittetilfælde slår landet for tredje dag i træk den ærgerlige verdensrekord som det land i verden, der har noteret flest smittede i løbet af et enkelt døgn.

Den enorme anden smittebølge har ramt det svage indiske sygehusvæsen lige i mellemgulvet, og hospitaler i flere byer må afvise coronasyge patienter, hvor alle sengepladserne er optaget, samtidig med at der er akut brug for nødsnødvendige iltforsyninger.

- Situationen i Indien er en knusende påmindelse om, hvad denne virus kan gøre, lød det i går fra WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kan blive meget værre

Selv om den indiske hovedstad, New Delhi, i øjeblikket er lukket ned, så er der langt fra styr på situationen, fortæller Thomas Sehested, institutleder ved Dansk Kulturinstitut i Indien og bosat i New Delhi.

Positivprocenten i Indien er over 16 procent. (© Ourworldindata.org)

- Det er kaotisk i den forstand, at det ikke er nok at komme hen til et hospital, hvis man har en coronasyg. Man risikerer at blive afvist af hospitalet, og hvis man kommer ind på hospitalet, risikerer man, at der ikke er livsnødvendig ilt til coronapatienterne, fortæller han P1 Morgen.

- Så det er en kæmpestor krise og et kaotisk scenarie, der udspiller sig i Indien i øjeblikket, fortæller han.

Ifølge BBC døde 20 patienter i nat på et enkelt hospital i New Delhi, fordi man løb tør for ilt.

De seneste tre dage har Indien registreret næsten en million nye smittede, hvilket har bragt det samlede antal konstaterede smittetilfælde op på over 16,6 millioner.

  • Mange hospitaler i New Delhi må enten afvise patienter eller lade dem vente udenfor. (Foto: - © Scanpix)
  • Smittebølgen giver udfordringer med at kremere de mange døde. (Foto: Danish Siddiqui © Scanpix)
1 / 2

Særligt slemt ser det ud i New Delhi, hvor positivprocenten i sidste uge rundede 30 procent. Og det mærker man på det danske institut, der forleden måtte aflyse et onlinearrangement, fordi så mange af deltagerne var syge, fortæller Thomas Sehested.

- Alle er syge. Det er frygteligt, siger institutlederen, der frygter, at situationen kun bliver værre.

Han peger på, at en ny beregning fra forskningscentret Indian Institute of Technology anslår, at den voldsomme smittekurve først topper i midten af maj. Her risikerer man daglige smittetal på op mod en million personer, lyder estimatet.

- Jeg er virkelig ked af at sige det, men jeg tror kun, at vi har set begyndelsen på den her katastrofe, siger han.

Denne mand frygter, at hans coronasyge hustru kommer til at dø, efter hospitalet har sendt hende væk, fordi man løb tør for ilt:

Troede, at det værste var overstået

Under store dele af coronakrisen har Indien kunnet bryste sig af meget lave døds- og smittetal set i forhold til landets enorme indbyggertal. Men i februar og særligt i marts begyndte det at gå galt, fortæller Thomas Sehested.

- Man troede, at Indien - af årsager man ikke kunne forklare - var kommet overraskende godt gennem første bølge. Og det betød måske også, at myndighederne ikke tog tegnene på en anden bølge alvorligt, siger danskeren.

De indiske myndigheder får i øjeblikket hård kritik for ikke at have rustet landets hospitaler til en anden bølge og for at have genåbnet landet for hurtigt for at få gang i økonomien. I starten af marts lød meldingen fra Indiens sundhedsminister, Harsh Vardhan, at landet befandt sig i pandemiens "afsluttende fase".

Med den seneste udvikling in mente langes der ud efter sådanne udmeldinger såvel som de indiske myndigheders beslutning om at tillade en lang række supersprederbegivenheder. Herunder fejringen af højtiden Kumbh Mela, hvor millioner af indere valfartede til Gangesfloden, men også en række store vælgermøder, som blandt andet Modi har deltaget i, i forbindelse med delstatsvalget i Vestbengalen.

  • Der har været stigende kritik af, at den hinduistiske højtid Kumbh Mela fik lov til at blive fejret på traditionel vis i sidste uge. Her valfartede millioner af troende til den nordindiske by Haridwar. (Foto: ANUSHREE FADNAVIS © Scanpix)
  • På dette foto fra onsdag i sidste uge bader troende i Ganges Floden. (Foto: ANUSHREE FADNAVIS © Scanpix)
  • Premierminister Modi har også fået kritik for at afholde flere store vælgermøder. (Foto: Diptendu Dutta © Scanpix)
  • Som her i Vestbengal for knap to uger siden. (Foto: Diptendu Dutta © Scanpix)
1 / 4

Derudover er der frygt for, at en indisk dobbeltmutation, der har vist tegn på resistens over for antistoffer, rammer landets store unge befolkning særligt hårdt. Tidligere på ugen kunne The Guardian berette, at 65 procent af de indlagte i New Delhi var under 40 år.

Frygt for spredning i landområder

De største smitteudbrud er registreret i megabyer som Mumbai og New Delhi, men i øjeblikket er der frygt for en lurende katastrofe i de indiske landområder, beretter The Guardian.

Det skyldes blandt andet, at enorme mængder migrantarbejdere har forladt coronahotspots som New Delhi i den seneste tid.

  • Sådan så der ud i New Delhi i mandags, hvor mange tusinde migrantarbejdere forlod megabyen, inden en nedlukning trådte i kraft. (Foto: Adnan Abidi © Scanpix)
  • Det har givet frygt for, at migrantarbejderne tager smitten med sig til de indiske landområder. (Foto: Adnan Abidi © Scanpix)
1 / 2

Avisen peger på, at den katastrofale anden bølges reelle omfang er skjult som følge af underrapportering, og situationen for de 800 millioner indere i landområderne er endnu mere usikker. Her dør langt de fleste syge i eget hjem og bliver ikke talt med eller får ændret deres dødsårsager til andet en covid-19, skriver mediet.

Den indiske højesteret krævede i torsdags en national plan fra den indiske regering i forhold til at kunne forsyne landets mange coronapatienter med livsnødvendig ilt og medicin.

  • Den indiske regering har meldt ud, at man vil forsøge at sætte skub i iltforsyningerne ved hjælp af blandt andet eksprestog og fly. (Foto: VIZAG STEEL PLANT © Scanpix)
  • Iltforsyninger køres ombord på et militærfly i New Delhi. (Foto: INDIAN AIR FORCE © Scanpix)
1 / 2

Onsdag opfordrede dommere fra landsretten i New Delhi ligeledes den indiske regering til at "tigge, låne, stjæle eller importere" ilt.

- Vi kan ikke lade folk dø på grund af mangel på ilt, lød det ifølge AFP fra dommerne, der samtidig beskyldte den indiske regering for ikke at "vågne op" og indse situationens alvor.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk