Dansker i røg-tåget San Francisco: Det er lidt klaustrofobisk

71 personer er døde og flere end 1000 meldes savnet efter den dødeligste brand i Californiens historie.

Et satellitbillede fra Californien viser, hvordan røgen fra skovbrandene blæser mod vest. (Foto: AFP PHOTO/HO/KENYAN PRESIDENCY © Ritzau Scanpix)

Indbyggerne i storbyen San Francisco hamstrer luftfiltre og masker, efter røgen fra store skovbrande flere timers kørsel nord for byen er drevet ind over byen og ligger som en grå dyne over millionbyen.

Det fortæller Joachim Majholm, der er medejer af restauranten Kantine, som laver dansk mad.

- Det er helt ekstremt og meget overraskende, siger han.

- Alle skoler er lukket i dag, så alle børn er hjemme. Der ligger en tyk, tyk dis. Det er vi vant til, for der er meget tåge i San Francisco, men det her er en anden slags. Du kan mærke den i øjnene og i halsen og alle steder.

- Folk er desperate for at få de her masker og luftfiltre, som derfor er helt væk. Selv om man har det, er det stadig ubehageligt at være indendørs. Husene er bygget pivåbne. Og man går jo ikke ud. Kun hvis man virkelig skal.

1.000 savnet

Røgen stammer fra de skovbrande i den nordlige del af Californien, hvor 71 mennesker er omkommet i flammerne.

Antallet af savnede er opjusteret fra 631 til 1011 personer, oplyser sheriffen i Butte County, Kory Honea, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Redningshold arbejder fortsat på højtryk for at finde flere omkomne efter branden, der brød ud i det nordlige Californien omkring byen Paradise torsdag den 8. november.

Sheriffen understreger på et pressemøde lørdag, at informationerne på listen over savnede fortsat er ved at blive præciseret.

- I skal forstå, at listen er dynamisk. Den information, jeg giver jer, indeholder rå data, og listen kan indeholde de samme navne flere gange, siger sheriffen ifølge AFP.

Myndighederne håber, at en stor del af de savnede er flygtet fra flammerne og ikke er klar over, at de er meldt savnet.

Mest forurenede sted

I San Francisco viser målinger af luftkvaliteten, at røgen har gjort byen til det mest forurenede sted på Jorden netop nu.

Ifølge Joachim Majholm er aktiviteten i byen dalet, i takt med at luften er blevet tykkere.

- Vi har jo en restaurant, og vi kan mærke, at folk holder sig indendørs. Der er ingen trafik. Jeg kender mange, der har booket en flyrejse eller taget deres bil og er rejst væk, siger han.

- Jeg er gammel ryger. Det føles, som når man vågnede morgenen efter, man havde røget 20 smøger. Man er helt tør i halsen. Det kradser. Det ændrer også ens stemme. Min søn vågnede i går og kunne næsten ikke snakke.

Trump på besøg

Lørdag besøger præsident Donald Trump efter planen nogle af de overlevende i Californien, hvor omkring 10.000 huse er blevet fortæret af flammerne.

Det er dog ikke alle, der ser frem til præsidentens besøg. Trump skrev på Twitter, da branden brød ud, at ulykken skyldtes dårlig vedligeholdelse af skovene i Californien.

- Det skal udbedres nu, ellers er der ikke flere penge fra den føderale regering, lød truslen fra Trump.

Det fik brandmændenes organisation i Californien til at kalde udtalelsen for en fornærmelse. Ligeså har flere overlevende fra branden taget afstand fra Trumps første reaktion på den dødelige brand.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk