Dansker i Tyskland: 'Bilen var oversvømmet til op over ruderne'

De voldsomme oversvømmelser i Tyskland giver problemer på ferien.

Mange veje og broer er blevet skyllet væk af vandmasserne. (Foto: Wolfgang Rattay © Ritzau Scanpix)

Voldsomme mængder regn i det vestlige Tyskland har forårsaget enorme skader og foreløbig kostet mindst 42 mennesker livet.

Og den dramatiske situation gør det svært for de danskere, der har valgt at tage på ferie i området.

En af dem er Claus Bodilsen, der i dag måtte forlade sit hotel I Cochem på grund af vandmasserne.

- Vi var på ferie og hygge os med vinsmagninger og slotbesøg. Men så kom regnen i går. Hele dagen. Og så steg vandstanden, fortæller Claus Bodilsen.

Det hele skete meget pludseligt. I morges var alt fint, men så steg vandstanden i floden Mosel lynhurtigt.

- Vi gik en tur klokken halv ti i formiddags, og der var ingen fare på færde. Vi fik ingen advarsler. Så klokken tolv blev vi ringet op af rejsebureauet og fik at vide, at nu lukkede hotellet af sikkerhedsmæssige årsager, fordi vandet steg så hurtigt. Det var overraskende, siger Claus Bodilsen.

  • En oversvømmet gade i Hagen i Nordrhein-Westfalen. (Foto: Friedemann Vogel © Ritzau Scanpix)
  • Vandmasserne har forvandlet byens gader til floder. (Foto: Ina Fassbender © Ritzau Scanpix)
  • Et billede fra centrum i Hagen. (Foto: Ina Fassbender © Ritzau Scanpix)
  • En skraldespand flyder i en oversvømmet gade. (Foto: Ina Fassbender © Ritzau Scanpix)
  • To mænd vader gennem vandmasserne. (Foto: Ina Fassbender © Ritzau Scanpix)
  • En oversvømmet baghave ved et plejehjem. (Foto: Friedemann Vogel © Ritzau Scanpix)
1 / 6

Vandet stod op til ruderne

Men det var ikke kun indlogeringen, der var problemer med. Familiens bil var også parkeret alt for tæt på vandmasserne.

- Vi var kommet op i højden og kiggede over på den anden side af floden, hvor vores bil stod parkeret. Det var pludselig totalt oversvømmet. Jeg tænkte, at enten var bilen forsvundet under vandet, eller også var den blevet fjernet, siger han.

Det viste sig, at den tyske udgave af Falck havde fjernet bilen kort forinden. Det havde dog ikke været helt ukompliceret.

- Manden viste mig et billede af bilen, og den var oversvømmet til helt op over ruderne, fortæller Claus Bodilsen, der nu er indkvarteret sammen med familien i byen Koblenz syd for Bonn.

Har ikke oplevet lignende i ti år

Rejsebureauejeren Michael Blohm har også pludselig fået travlt. Han er lige nu på vej til Koblenz, hvor han har sørget for indkvartering til danske turister, der er flygtet fra vandmasserne.

Michael Blohm ejer rejsebureauet Ausfarht, der arrangerer kør-selv-ferier i Tyskland.

- Jeg har ikke oplevet noget lignende i Tyskland, mens jeg har kørt rundt hernede de sidste ti år som rejsebureauejer. Og jeg har snakket med mange hotelejere hernede, og de har ikke oplevet noget lignende de sidste tyve år, når det har været sommer. Der er højvande på andre tider af året, men aldrig om sommeren, siger Michael Blohm.

Han har omkring 20 kunder, som han skal finde en løsning for. Det handler mest om at finde ud af, hvordan ferien kan gennemføres på trods af situationen.

- De er ikke som sådan nervøse for deres egen situation, men mere for hvordan opholdet bliver. Men der har jeg god kontakt til hotellerne, som ved, om der er problemer. Så de er i gode hænder, siger Michael Blohm.

Det er sværere for lokalbefolkningen, der ikke bare kan skifte hotel.

- Det er jo familier, som mister alt fra det ene øjeblik til det andet, og jeg har jo også hørt på lokale radiostationer, at de søger tøj til børn og skoletasker, så livet kan fortsætte på en bare lidt normal måde, fortæller han.

Uvejret har skabt store oversvømmelser i især de to tyske delstater Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz.

UM: Lad være med at lege glo-turist

Hos Udenrigsministeriets Borgerservice har man på nuværende tidspunkt fået henvendelser fra fire danske familier.

Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

- De er ikke i knibe eller direkte berørte. Det er heldigt, for det er alvorligt dernede, og der er døde. Det handler mere om utryghed, og hvordan man skal forholde sig i lyset af situation, siger Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør for Borgerservice.

Hvad anbefaler i danskere, der er i de berørte områder i Tyskland?

- Det vigtigste, man kan gøre, er, at man følger de lokale myndigheders anvisninger. Hvis de siger, at man ikke skal køre et bestemt sted hen, så lad være. Hvis de siger "tag væk fra det her område", så tag væk. Lad være med at tage ud og lege glo-turist så at sige, fordi man synes, det er spændende.

Hvis man er i Tyskland og har brug for hjælp, kan man kontakte ambassaden i Berlin eller det globale vagtcenter i Udenrigsministeriet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk