Dansker i Venezuela: Er du imod regeringen, får du ikke noget at spise

Den politiske situation er værre end nogensinde før, siger dansker bosat i Venezuelas hovedstad.

Demonstranter flygter fra politiet i Venezuelas hovedstad Caracas. (Foto: MARCO BELLO © Scanpix)

Forleden da Kristen Drastrup var ude at købe brød i det lokale supermarked i Venezuelas hovedstad, Caracas, kom der en yngre kvinde hen til ham.

- Hun spurgte pænt, om hun ikke bare måtte få et stykke af brødet, siger han.

Kristen Drastrup er en af de få danskere, der netop nu befinder sig i det uroplagede Venezuela. Han har boet i landet i mere end 40 år og bor i dag i en forstad til hovedstaden Caracas med sin venezuelanske kone. Her er han formand for den danske forening i Venezuela. Gennem de seneste år, og særligt de seneste uger, har han været vidne til, hvordan situationen i landet er blevet væsentligt forværret.

- Almindelige dagligvarer er så dyre, at den almindelige befolkning ikke har råd til det. Nede på gaderne går de og roder i affaldsspandene for at se, om der skulle ligge noget, siger han.

En af regeringens tiltag mod de stigende priser på madvarer er at uddele madposer til billige penge. Ifølge Kristen Drastrup er det dog ikke alle, der får gavn af dette:

- Hvis du er det mindste imod regeringen, så får du ikke noget at spise, siger Kristen Drastrup og tilføjer:

- Det er fuldstændigt diktatur. Det er værre, end det nogensinde har været.

Venezuela har på det seneste været plaget af voldsomme demonstrationer, der er taget til i styrke siden et omstridt valg søndag. Her skulle der vælges en ny, lovgivende nationalforsamling, som har til opgave at vedtage en ny forfatning, der skal give præsidenten endnu mere magt. Et valg, som oppositionen boykottede.

Natten til tirsdag blev de to oppositionspolitikere Leopoldo Lopez og Antonio Ledezma hentet i deres hjem, hvor de i forvejen sad i husarrest, og fængslet. Den utrygge situation i landet er noget, som kan mærkes, siger Kristen Drastrup:

- Der er en stor frustration i befolkningen, og der er flere og flere, som bliver arresteret. Selvfølgeligt er vi utrygge. Det er ikke særligt sjovt at være her i øjeblikket, det kan jeg godt fortælle. Min kones familie er meget politisk engageret. Hun har en bror, der sidder i eksil, og vi har et barnebarn, der er flygtet ud af landet.

Situationen i Venezuela

  • Nicolás Maduro overtog magten i Venezuela efter Hugo Chavez' død i 2013

  • Han overtog en svigtende økonomi, der siden da kun er blevet værre

  • I 2016 tabte 75 procent af befolkningen sig i snit 8,5 kilo på grund af fejlernæring.

  • De faldende levestandarder og indskrænkning af en række velfærdsydelser har ledt til protester mod regeringen

  • I april har højesteretten frataget det folkevalgte parlament magten

Facebook
Twitter