Dansker i Yemen: Det lyder som en krig udenfor

Lyden af tunge skyts har gjaldet gennem gaderne i Yemens hovedstad. Houthi-krigerne er i gang med et kup, vurderer ekspert. Nu er der dog enighed om foreløbig våbenhvile.

En af Houthi-kæmpernes kampvogne foran præsidentpaladset i Yemens hovedstad, Sana'a. (Foto: © Khaled Abdullah, Scanpix)

- Det lyder som om, der er en krig i gang.

Sådan beskrev den 26-årige dansker, Siris Hartkorn, situationen mandag i Yemens hovedstad, Sana'a, hvor hun arbejder som sikkerhedsekspert.

Tidligt mandag morgen brød der kampe ud i gaderne tæt på præsidentpaladset, og ifølge Siris Hartkorn, som har boet i Yemen de seneste fire år, er det de tunge skyts, der er fundet frem.

- Der er ingen, der tør bevæge sig udenfor. I de sidste ti timer har der været heftige bombardementer, intense skyderier og morterangreb. Man har kunnet høre det uafbrudt. Jorden ryster, fortalte hun DR Nyheder på en skrattende telefonlinje for få timer siden.

Ritzau skriver mandag aften, at en våbenhvile er trådt i kraft i Sanaa, efter byen blev rystet af de hårde kampe, som fandt sted mellem hæren og shiamuslimske Houthi-militsfolk.

Hospitalskilder siger ifølge Ritzau, at fem mennesker er blevet dræbt, og at over 20 er såret.

Bortførelse er et vink med en vognstang

Houthi-bevægelsen har kæmpet for indflydelse for Yemens shia-minoritet siden begyndelsen af 90'erne, og i september sidste år indtog de for første gang hovedstaden - men uden at afsætte præsidenten.

Det kan dog meget vel ske nu, vurderer Connie Carøe Christiansen, der er programrådgiver ved Kvinfo og i flere år har forsket i blandt andet islamisme, køn og udvikling i Yemen.

I disse dage skulle der nemlig komme et udkast til en ny forfatning i Yemen, men det udkast, der er kommet, er houthierne stærkt utilfredse med. Det har blandt andet medført, at de lørdag bortførte præsident Abed Rabbo Mansour Hadis' højre hånd og to af hans vagter.

- Bortførelsen er deres måde at sige til præsidenten, at det forfatningsudkast, der ligger netop nu, er uacceptabelt. Houthi-bevægelsen besatte Sana'a for tre måneder siden, og siden har de forsøgt at styre hele processen ved at blokere den, hver gang der har været noget, der ikke har passet dem, siger Connie Carøe Christiansen.

Et skridt mod et regulært kup

Ifølge Yemens informationsminister, Nadia Sakkaf, havde oprørerne mandag overtaget både det statslige nyhedsbureau og statens tv-station.

- Det her er et skridt imod et regulært kup, der angriber statens legitimitet, siger hun til nyhedsbureauet AP.

Siris Hartkorn fortæller, at hun ikke har oplevet så hårde kampe i Yemen siden sommeren 2011, hvor der var tæt på at være borgerkrig.

- Jeg tror, at det her kommer til at betyde, at den sidste retsstat i Yemen bryder sammen. Men det er selvfølgelig alt for tidligt at sige noget om, siger hun.

Al-Qaeda kæmper mod houthierne

Men er der så grund til at vi skal være nervøse i Vesten? Ja, siger Connie Carøe Christiansen.

I Yemen står houthi-bevægelsen og terrorgruppen al-Qaeda hårdt overfor hinanden - begge vil have magten i det samfund, der forsøger at finde sammen, efter et folkeligt oprør i 2011. Og kampen om magten er blevet forstærket i den seneste tid:

- Houthierne har i mange år været i kamp med regeringen om at opnå større indflydelse, og nu slår de til, fordi de kan se, at regeringen står svagt. Det har al-Qaeda dog også set, siger Connie Carøe Christiansen.

Få dage efter terrorangrebet mod det franske satire-magasin Charlie Hebdo, påtog Al-Qaeda i Yemen sig ansvaret. Og en international reaktion kommer formentlig, siger Connie Carøe Christiansen.

Yemen - Landet med flest våben

Yemen er et af de lande i verden, der har allerflest våben. Og det går ikke særlig godt i spænd med, at der er enorm uenighed om, hvordan landet skal styres.

- Vi har i flere år forsøgt at være optimistiske, men det er svært at se, hvordan det skal ende godt, når vi har flere militære stridende parter med hver deres agenda. Så længe der ikke er en stærk regering, der kan tage styring og sørge for en demokratisk proces, så er det svært, siger Connie Carøe Christiansen

Kampen om, hvem der skal styre landet, hvis præsidenten bliver væltet, er også noget, der skaber frygt hos befolkningen. Pt. er der en forholdsvis bred tilslutning til houthi-bevægelsen, som bunder i, at befolkningen ikke føler, der er blevet inddraget tilstrækkeligt hos den nuværende regering, siger Connie Carøe Christiansen.