Dansker og svensker bortført i Somalia

En dansker og en svensker er blevet bortført af militante islamister i Somalia, oplyser de svenske myndigheder. De to arbejdede for et FN-minerydningsprojekt.

Militante islamister i Mogadsishu. (© Scanpix)

En dansker og en svensker er blevet bortført, da islamistiske oprørere indtog den somaliske by Hodur i morges.

Det bekræfter det officielle svenske redningsservice, Räddningsverket. Ifølge TV2 drejer det sig om en 35-årig dansk mand.

De to er udsendt for FN i et minerydderprojekt.

Uroligt område

- Vi ved, at der har været nogle uroligheder i området, og vi arbejder lige nu på at hjælpe det lokale personale væk. Det gør vi først og fremmest ved at være i kontakt med FN, siger André Mekande fra det svenske udenrigsministerium.

FN humanitære chef vil endnu ikke bekræfte, at der er tale om en bortførelse.

Udenrigsministeriet herhjemme vil ikke udtale sig om den forsvundne dansker.

Forhandlinger igang

Ifølge FN's sikkerhedsorganisation UNDSS var de to undervejs nær byen Hodur, da de blev pågrebet af militante fra de såkaldte islamistiske domstole i området. De underviste lokale i minerydning og havde opholdt sig i området i tre dage, da de blev pågrebet.

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP er der indledt forhandlinger mellem kidnapperne og lokale myndigheder.

Fjendtligt indstillet

Mikael Sönnerbäck Gahn, som tidligere har arbejdet med Somalia-spørgsmål i det svenske udenrigsministerium, vurderer, at det kan blive svært at forhandle med islamisterne, hvis det virkelig er dem, der står bag bortførelsen.

- De er meget fjendtligt indstillet over for alt, hvad der har med Vesten at gøre, og de går ikke efter at tjene penge. Det er terrorgrupper, og der er grupper, som har begået et ret stort antal drab på somaliere med en anden holdning og vesterlændinge, siger han til det svenske nyhedsbureau TT.

Flere andre kidnappet

Bortførelser forekommer hyppigt i Somalia, hvor to italienere, en brite, en kenyaner og tre somaliere i forvejen skal være i kidnapperes varetægt.

Og situationen er farlig, uanset om bortførerne har et ideologisk motiv eller vil have fingre i en løsesum, vurderer Sönnerbäck Gahn.

Somalia har ikke haft en effektiv centralregering i mere end 17 år. Flere end 8.600 mennesker har ifølge lokale menneskeretsgrupper mistet livet i landet, siden islamister indledte et oprør mod somaliske regeringsstyrker i begyndelsen af 2007.

Facebook
Twitter