Dansker på Bali: Mange har ikke råd til at flygte fra vulkanen

De indonesiske myndigheder frygter for et nyt vulkanudbrud på ferieøen.

Lørdagens vulkanudbrud på Bali har rystet dele af den indonesiske ferieø, og nu frygter de lokale katastofemyndigheder, at et nyt udbrud kan være nært forestående.

Det har fået Indonesiens Forebyggelses- og Katastrofebureau (BNBP) til at beordre, at op mod 100.000 mennesker, som befinder sig i en radius af ti kilometer fra vulkanen Agung, skal evakueres med det samme.

Men indtil videre er det kun 40.000 personer, som har valgt at forlade deres hjem, oplyser en talsmand fra BNBP.

Og ifølge danske Rikke Cordt Rasmussen, der sammen med sin mand, Ulrik, ejer et hotelresort blot 12 kilometer fra vulkanen, er det langt fra alle, som har råd til at blive evakueret.

- Området omkring vulkanen er et af de fattigste på øen, og mange af de lokale har svært ved at finde arbejde. De har måske kun nogle køer og grise, og derfor står de til at miste al deres indtægt, hvis de bliver evakueret. Det vil være frygteligt for en familie, forklarer Rikke Cordt Rasmussen.

Lokale prøver her at evakuere nogle køer fra området omkring vulkanen. (Foto: MADE NAGI © Scanpix)

Der er mange af de ansatte på hotellet, hvis familier har valgt at blive i området for at prøve at få deres dyr væk, fortæller hun.

- Men balineserne er ikke sådan at skræmme, og mange føler, at det er ok at blive i deres landsbyer og tage sig af deres dyr, så længe de selv kan holde øje med vulkanen. Så tager de hen til evakueringszonen om aftenen, når det er blevet mørkt.

Trykket stemning

Vulkanen Agung befinder sig i den østlige del af Bali og har en højde på lidt over 3.000 meter.

Lørdagens udbrud var det andet på blot en uge, og mandag morgen lokal tid hævede myndighederne katastrofeniveauet til det højeste niveau.

- Flammerne er synlige om natten, hvilket indikerer, at et muligt udbrud kan ske når som helst, oplyste myndighederne.

Rikke Cordt Rasmussen befinder sig lige nu i et hus, der ligger omkring 70 kilometer fra vulkanen. Og selvom den del af øen er upåvirket af udbruddet og den askesky, som lige nu stiger op fra krateret, så er stemningen stadigvæk trykket, fortæller hun.

- Vi er påpasselige med asken, og vi har de rigtige masker med os, hvis vi kommer ind i et område med askeskyen, fortæller hun.

Hendes mand, Ulrik, befinder sig dog på hotelresortet, hvor han er i gang med at skifte taget på dets restaurant.

Det var noget, parret havde planlagt for længe siden, og de har valgt at holde fast i planen trods udbruddet.

- Det har jeg det ikke ret godt med. Men han kan se og mærke, hvad vulkanen gør, og han har en bil, så han hurtigt kan komme væk derfra, siger Rikke Cordt Rasmussen.

Dette er et af de evakueringscentre, hvor de lokale er blevet samlet. (Foto: MADE NAGI © Scanpix)

Frygter for turismen

Hun er samtidig bekymret for, hvilken effekt vulkanen kan have på turismen, som er en af øens hovedindtægtskilder.

Mandag morgen oplyste katastrofemyndighederne, at den internationale lufthavn i byen Denpasar er blevet lukket som følge af vulkanen.

Det samme er lufthavnen på naboen Lombok, og derfor bør man hurtigst muligt sikre sig, at der kommer gang i turismen igen, når vulkanen er faldet til ro, siger Rikke Cordt Rasmussen.

- Bønnerne i højlandet sælger eksempelvis deres grøntsager til hotellerne, og det kan påvirke dem, hvis turismen falder.

Sidste gang, vulkanen gik i udbrud, var i 1963. Dengang kostede udbruddet flere end 1.000 mennesker livet.

Tusindvis af turister er strandet på Bali. (Foto: KATE SHUTTLEWORTH © Scanpix)
Facebook
Twitter