Dansker på Kos: 'Vi kan stadig høre ting, der falder ned'

To personer har mistet livet og flere hundrede sårede efter jordskælvet natten til fredag. Flere af de lange efterskælv er målt helt op til 4,6 på Richterskalaen.

Redningsfolk arbejder på at få fjernet murbrokker udenfor en café.

Jordskælvet, der natten til fredag ramte kysten i sydvestlige Tyrkiet, har foreløbig kostet to personer livet og såret flere hundrede personer.

Jordkælvet, der blev målt til 6,7 Richterskalaen, har ramt især den tyrkiske by Bodrum og den græske ø Kos i det Ægiske Hav.

Både Bodrum og især Kos er velbesøgt af danske turister, og ifølge nyhedsbureauet Reuters befinder mindst 120 personer af de sårede personer sig på Kos, hvor folk i løbet af natten er trukket ud på gaden.

Epicenteret for nattens jordskælv var ti kilometer syd fra Bodrum og 16 kilometer nordøst for ferieøen Kos.

Den gamle bydel er hårdest ramt

Danske Jens Pedersen befinder sig netop på Kos, hvor han har tilbragt natten udenfor sit hotel, og han fortæller, at især den gamle bydel på ferieøen er hårdt ramt af nattens jordskælv.

- Vi har været nede at kigge i byen og jo længere, man kommer mod havneområdet og den gamle by, desto større bliver skaderne. Husene er væltede, der er revner i husene, og i supermarkederne ligger inventaret hulter til bulter, siger han til DR Nyheder.

- Små 50 meter fra hvor vi er, er et hus, der er bygget på søjler, og en af dem er helt knækket.

Ifølge Jens Pedersen er det efterhånden et stykke tid siden, at der har været mærkbare efterskælv, men det er stadig en utryg situation, idet efterskælvene er meget langvarige, siger han.

- Vi er stadigvæk udenfor hotellet og vi kan se, at folk stadig ligger uden på gaden, sidder på stole på andre restauranter,

- Vores gamle ejer af hotellet er 85 år, og han siger, at han ikke mærket noget lignende, siger Jens Pedersen, der selv har oplevet jordskælv før i Japan.

- Det her er slemt, det er nok det værste jordskælv, jeg har været udsat for. Med de her lange efterskælv der kan man stadig høre ting ryste, og ting, der falder ned, fortæller han.

Mindst fem af efterskælvene er ifølge avisen The Guardian blevet målt til mellem 4 og 4,6 på Richterskalaen.

Ifølge USGS ramte jordskælvet tæt på overfladen, kun 10 kilometer under havets bund ud for den tyrkiske kystby Marmaris, og der har været meldinger om, at flere af vejene i kystbyerne har været oversvømmet som følge af en mindre tsunami.

Også i Marmaris har man her til morgen mærket efterskælvene.

- Da vi vågnede, var der et lille efterskælv, og der har været mange igennem hele natten, hvor det hele har rystet lidt, siger Mads Birch, der er på ferie i byen, til DR Syd.

Han fortæller, at Marmaris ikke rigtig bære præg af nattens jordskælv, og at selvom det måske har været voldsomt for turisterne i byen, har de lokale taget det meget roligt.

- Vi var hernede sidste år, hvor vi prøvede noget lignende, men denne gang var det dobbelt så voldsomt. Alt rystede, og det var temmelig skræmmende, folk kom løbende ud af deres hotelværelser og mod nødudgangen.

- Men i dag tager vi det stille og roligt, der skulle ikke sker mere på nuværende tidspunkt. Det er jo meget normalt hernede, og det komer heller ikke bag på tyrkerne. Det er nok mere os turister, siger han.

Jordskælvet i Tyrkiet og Grækenland

  • Jordskælvet ramte kysten i det sydvestlige Tyrkiet fredag lokal tid klokken 1.30.

  • Foreløbig har det kostet to personer livet, en svensker og en tyrker, og såret flere hundrede personer.

  • Jordkælvet er målt til 6,7 på Richterskalaen med efterskælv på op til 4,6.

  • Det ramte 10 kilometer syd for den tyrkiske by Bodrum og 16 kilometer nordøst for den græske ø Kos i det Ægiske Hav.

  • Også på den græske ferieø Rhodos og i den tyrkiske by Marmaris har man mærket jordskælvet.

  • Jordskælvets dybde var ti kilometer under havets bund.