Dansker indkaldt til at vidne i komiteen, der skal finde ud af, hvad der skete i stormen på USA's kongres

Den danske dokumentarist Christoffer Guldbrandsen var til stede på et særligt hotel, da 6. januar-angrebene foregik.

På onsdag skal den danske journalist og filminstruktør Christoffer Guldbrandsen sammen med sin kollega Frederik Marbell stå klar til at vidne foran 6. januar-komiteen i Washington DC.

Komiteen undersøger, hvad der skete, da USA's kongresbygning blev stormet af Trump-tilhængere.

Og i den forbindelse har Christoffer Guldbrandsen et unikt indblik. Christoffer Guldbrandsen fulgte, sammen med sit hold, politisk rådgiver Roger Stone, der var en del af Donald Trumps inderkreds.

De havde fulgt Roger Stone i lang tid forinden stormen mod Kongressen, og da demonstranterne trængte ind i parlamentsbygningen, var Guldbrandsen og Marbell sammen med Roger Stone med rullende kameraer.

- Vi er blevet stævnet af 6. januar-komiteen, fordi vi har nogle optagelser. Vi var de eneste, der var et særligt sted i Washington, da angrebene fandt sted, og det er det, de interesserer sig for, siger Christoffer Guldbrandsen.

Roger Stone har været Donald Trumps politiske rådgiver gennem en årrække. (Foto: © YARA NARDI, Ritzau Scanpix)

Han var, sammen med sin kollega Frederik Marbell, til stede på The Willard Hotel, som på dagen fungerede som en slags hovedkvarter for Trump-bevægelsen, forklarer Christoffer Guldbrandsen. Sammen med sin kollega Frederik Marbell var de to de eneste journalister på hotellet.

Det er optagelserne derfra, som 6. januar-komiteen er særligt interesseret i.

Usammenlignelig situation

Det har vakt stor opsigt, når komiteen løbende har løftet sløret for sin efterforskning i, hvad der skete 6. januar 2021.

Det var den dag, Kongressen formelt skulle godkende resultatet af det amerikanske præsidentvalg, hvor Joe Biden vandt.

Selvom komiteen holder kortene tæt til kroppen i eftersøgningen, er det Christoffer Guldbrandsens indtryk, at det er spørgsmålet om, hvem der vidste, hvad der foregik 6. januar, der er omdrejningspunktet.

- Det, vi har erfaret, komiteen er særligt interesserede i, er optagelser, der knytter Roger Stone til de her militante grupper, som stod i spidsen for angrebet på Capitol.

- Vores indtryk er, at det handler om at afdække kæden fra Trump og Det Hvide Hus via Roger Stone og så ud til de grupper, som foretog det voldelige angreb på Kongressen, siger Christoffer Guldbrandsen.

Men det er også en uvant situation for Christoffer Guldbrandsen, at han potentielt skal vidne i den amerikanske kongres foran 6. januar-komiteen.

- Jeg har ikke noget at sammenligne det med. Jeg synes, det er meget svært at agere i. Vi skal håndtere FBI, den amerikanske kongres, og det er mærkeligt, men selvfølgelig også interessant som journalist at få lov til at prøve at få et indblik i den verden, siger han.

Flere end 2.000 personer trængte ind i kongresbygningen 6. januar 2021. (Foto: © Shannon Stapleton)

Christoffer Guldbrandsen beskriver sig selv og sin kollega som brikker i komiteens store puslespil, og derfor ved han ikke synderligt meget om, hvad der kommer til at ske på onsdag.

Men en ting er sikkert: Det er vigtigt.

- Det er enormt vigtigt for det amerikanske samfund at få afklaret, hvad der skete 6. januar, hvad det var for nogle kræfter, der blev sluppet løs. I den forstand synes jeg, det er meget vigtigt, siger han.