Dansker tæt på eksplosioner i Tianjin: Nu tager vi væk

For første gang siden eksplosionerne i Tianjin onsdag er danske Stefan Eiriksson Andersen rolig - i et tog på vej ud af byen.

Ifølge kinesiske medier arbejder omkring 1.000 brandmænd i øjeblikket med at efterslukke følgebrande efter den voldsomme eksplosion. (Foto: Str © Scanpix)

Stefan Eiriksson Andersen vågnede ved et stort lysglimt. Han stod op for at vække sin kollega.

- Vi skulle ud af bygningen. Da jeg gik tilbage mod mit værelse, kom der et øredøvende brag. Og den trykbølge, der kom, kan ikke beskrives. Alle vinduernes blev blæst ind og bygningen hoppede. Jeg var sikker på, at jeg hørte nabobygningen blive jævnet med jorden, fortæller Stefan Eiriksson Andersen om oplevelsen i sin lejlighed, som kun ligger en kilometer fra onsdagens enorme eksplosion på industrihavnen i den kinesiske millionby Tianjin.

Det officielle dødstal er foreløbigt oppe på 85 og hundredevis er blevet indlagt på hospitalet.

Alle vinduer i Stefan Eiriksson Andersens lejlighed blev slået ind af den trykbølge, som fulgte efter den enorme eksplosion på havnen i Tianjin. (Foto: Stefan Eiriksson Andersen)

Da Stefan Eiriksson Andersen nåede ud på gaden, var alt et rod, og der lå glasskår overalt.

- Da jeg kiggede op på himlen, så jeg en gigantisk sky fra eksplosionen, siger han.

Stefan Eiriksson Andersen tog selv dette billede, da han kom uden for det lejlighedskompleks, han bor i. (Foto: Stefan Eiriksson Andersen)

- Vi har været meget heldige

Stefan Eiriksson Andersen arbejder i Tianjin for at kvalitetssikre bygninger for virksomheden FH International.

Efter flere dages usikkerhed om, hvorvidt det er sikkert at opholde sig i området, er han nu på vej væk fra byen med sine kollegaer.

- Jeg tog først over til en kammerat 15 kilometer væk. Men da vi hørte, at de udvidede evakueringszonen, tænkte vi, at det måske var værre, end det lyder, så vi tog videre til centrum af Tianjin omkring 50 kilometer fra havnen.

Nu sidder han i et tog, der fører ham 1.100 kilometer væk - til millionbyen Shanghai.

- For første gang siden eksplosionen har jeg det bedre. Jeg har mere ro på nu, siger han fra toget, hvor han sidder med to chefer og en kollega.

Den ene chefs lejlighed ligger kun 300 meter fra eksplosionen.

Kinesiske myndigheder er massivt til stede ved den endnu ikke slukkede brand. Her er det militæret, der har taget opstilling ved en bred vej. (Foto: Stefan Eiriksson Andersen)

- Han stod bag to søjler, og jeg var på vej ind på mit værelse. Vi har været meget heldige, siger Stefan Eiriksson Andersen.

Ved ikke hvornår han vender tilbage

Da DR Nyheder fortæller ham, at der er etableret en større evakueringszone omkring området, hvor eksplosionen fandt sted, fordi giftige gasser breder sig, reagerer Stefan Eiriksson Andersen med et lettelsen suk. Han er glad for at være væk fra sin lejlighed.

Han ved ikke, hvornår han skal tilbage til Tianjin. Han har stadig et arbejde, der skal gøres i byen - og så har han en lejlighed fuld af ejendele.

- Jeg fik kun lige pakket en taske, så jeg har stadig en halvfuld lejlighed med mine ting, siger Stefan Eiriksson Andersen.

En burgerbar i nærheden af Stefan Eiriksson Andersens boligkompleks er voldsomt medtaget efter den voldsomme dobbelteksplosion. (Foto: Stefan Eiriksson Andersen)