Danskere evakueret i Grækenland: Det vælter ned med brændende aske

To skovbrande nær Athen har udløst undtagelsestilstand.

Turister er flygtet ned til stranden og venter på at blive sejlet væk fra skovbranden. (Foto: Anders Kjær Nielsen © PRIVATFOTO)

For en gruppe danske turister er ferieidyllen afløst af tyk røg fra en af de skovbrande, der har medført undtagelsestilstand på den græske halvø Attika.

- Vi sad oppe på vores hotelværelse og kunne se røgen lidt over bakkerne. Ti minutter efter væltede det ned med aske med ild i, og alle løb, fortæller Anders Kjær Nielsen fra feriebyen, der ligger under 30 kilometer øst for Athen.

Han og hans kæreste er blandt de 39 danske gæster, som har måttet forlade deres hotel nord for havnebyen Rafina.

- Vi tog bare vores pas, telefon og pung og løb ned mod stranden, siger han.

(Foto: Anders Kjær Nielsen © PRIVATFOTO)

Rejsearrangør: Evakueringer pågår

Da DR Nyheder taler med Anders Kjær Nielsen, befinder han og de fleste af de andre gæster sig på stranden, hvor de har tilbragt flere timer, mens de venter på at blive evakueret i sikkerhed.

- Det hele var indhyllet i røg, vi kunne ikke se noget, forklarer han om turen væk fra hotellet.

De første fem danskere er evakueret fra stranden, fortæller Sidsel Nordestgaard, der er pressekontakt hos Bravo Tours, som de 39 danskere rejser med.

- Elleve har været på udflugt, så de har ikke været på hotellet i dag. Resten bliver løbende sejlet til havnen i Rafina. Derfra bliver de kørt ind til Athen med bus, og kan overnatte på et hotel, fortsætter hun.

- Processen er lidt langsommelig, for det er kun små både, der kan komme ind og hente gæsterne. Vi havde en plan A klar med busser, men det giver myndighederne desværre ikke tilladelse til. Men evakueringen er i gang, og vi formoder, at den er færdig forholdsvis hurtigt, fastslår hun.

Beder udlandet om hjælp

De to skovbrande er ude af kontrol og har fået de græske myndigheder til at erklære undtagelsestilstand og bede EU om hjælp.

Op mod 100 huse er ødelagt af flammerne, og brandene er brudt ud i en fyrretræsskov nær kystbyen Kineta vest for Athen og i Penteli-området nordøst for Athen, skriver Ritzau.

Er man i nærheden af brandene, bør man udvise forsigtighed og følge lokale myndigheders råd og vejledning, skriver Udenrigsministeriets Borgerservice på Facebook.

Brandfolk arbejder her til aften på at slukke skovbrande omkring Athen i Grækenland. (Foto: COSTAS BALTAS © Scanpix)

Kommende gæster får nyt om situationen

Bravo Tours næste afgang til Grækenland er på torsdag, og de rejsende får snarest muligt besked, fortæller Sidsel Nordestgaard:

- De, der er på vej, må væbne sig med lidt tålmodighed. Vi har fuld fokus på de gæster, der er i Attika-området i øjeblikket. Det næste, vi går i gang med, er om gæsterne, der skal derned, kan komme afsted. Dem skal vi nok kontakte hurtigst muligt, siger hun.

Hun forklarer, at det ikke er usædvanligt med skovbrande i området, især med den varme sommer in mente, men at omfanget af dagens brande på ingen måde er normal.