Danskere i Christchurch efter jordskælv: Det rullede og rystede og svajede

Indtil nu melder myndighederne om ingen tilskadekomne, efter New Zealand er ramt af kraftigt jorskælv. Der er fortsat risiko for flere tsunami-bølger.

Selvom Connie Kruse Christensen bor næsten 100 kilometer fra skælvets epicentrum, føltes rystelserne kraftige.

Connie Kruse Christensen skulle til at gå i seng, da hendes hus i byen Christchurch i New Zealand begyndte at ryste voldsomt. Det skete, da et kraftigt jordskælv natten til mandag lokal tid ramte 91 kilometer nordøst for byen.

Selvom Connie Kruse Christensen bor næsten 100 kilometer fra skælvets epicentrum, føltes rystelserne kraftige.

Husets vægge begyndte at svaje, og loftslamperne svingede, fortæller Connie Kruse Christensen, som har boet i New Zealand i 11 år.

- Jeg oplevede et ret kraftigt jordskælv, som varede i lang tid. Det rullede, og huset rystede og svajede. Det er et af de kraftigste jordskælv, jeg har oplevet, i den tid jeg har boet her. Det er ret ubehageligt, siger Connie Kruse Christensen.

Det første hun gjorde var at lade sin mobil op og fylde nogle dunke med vand i tilfælde af, at strømmen eller vandforsyningen skulle blive afbrudt. Det skete dog ikke.

- Det, vi koncentrer os om nu, er risikoen for en tsunami, fordi vi ligger meget lavt i Christchurch. Indtil videre hører vi fra myndighederne, at der ikke er nogen risiko her, hvor vi befinder os, siger hun.

Afventer fortsat tsunami

Mogens Bechsgaard bor og arbejder også i Christchurch. Han fortæller, at myndighederne oplyser på tv, at man har formodninger om, at en tsunami på to-tre meter vil ramme Christchurch og hele den nordlige østkyst. En mindre tsunami på cirka en meter har allerede ramt den nordøstlige del af sydøen, ifølge civilforsvaret.

Men civilforsvaret mener ikke, at den første bølge er den største og råder folk til at bevæge sig ind i landet eller mod højereliggende områder. Den største trussel er en tsunami-bølge på 3-5 meter ved kysten omkring og især nord for Christchurch.

Mogens Bechsgaard var sammen med sin kone og var på vej i seng, da jordskælvet ramte.

- Det varede et par minutter og alt gyngede og raslede, som hvis man var om bord på en båd, siger han og fortæller, at der siden jordskælvet har været omkring 25-30 efterskælv med mindre rystelser.

- Der er ikke sket skader i et større omfang i Christchurch. Hverken politiet eller St. Johns, som svarer til Falck, har meldt om tilskadekomne indtil videre, siger Mogens Bechsgaard.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser på Twitter, at der ikke er meldinger om tilskadekomne ved jordskælvet i New Zealand. Danskere, der opholder sig i området, opfordres til at kontakte pårørende og følge de lokale myndigheders råd.

https://twitter.com/UMBorgerservice/status/797796009699135488

Ifølge den amerikanske og den tyske geologiske tjeneste er jordskælvet målt til 7,8 og har kunnet mærkes over hele New Zealand. New Zealands egen geologiske tjeneste, Geonet, har revideret sin beregning og anslår jordskælvet til 7,5 mod tidligere 6,6.

Genopbygges stadig efter seneste jordskælv

Christchurch er den største by på New Zealands sydø. Den 11. februar 2011 blev samme område ramt af et ødelæggende jordskælv. Det blev dengang blev målt til 6,3.

Mange huse i Christchurchs midte faldt sammen, og der var store skader på byens katedral. Byen er langtfra blevet genopbygget.

- Christchurch er i en ret speciel situation, fordi jordskælvet i 2011 forårsagede massive ødelæggelser. Derfor har folk her nerverne uden på tøjet, siger Connie Kruse Christensen.

  • Ingeniører undersøger bygninger for skader i New Zealands hovedstad, Wellington, efter jordskælvet, der har forårsaget både strømafbrydelse og afbrudt kommunikationslinjer i flere dele af landet. (Foto: MARTY MELVILLE © Scanpix)
  • Beboere i Wellington parkerer på Mt. Victoria, den højeste bakke i byen, efter myndighederne har udsendt tsunamivarsel som følge af jordskælvet. (Foto: MARTY MELVILLE © Scanpix)
  • Indbyggere i Wellington camperer ved Wellingtons højeste punkt, Mt. Victoria, som følge af tsunamivarsel efter jordskælvet, der ramte ved midnat natten til mandag lokal tid. (Foto: MARTY MELVILLE © Scanpix)
  • Wellingtons havn, der afventer tsunamivarsel. (Foto: MARTY MELVILLE © Scanpix)
  • Ødelæggelser i Wellington efter jordskælvet, der efter amerikanske og tyske målinger ramte 7,8 på Richterskalen. Skælvet ramte cirka 200 km syd for Wellington. (Foto: MARTY MELVILLE © Scanpix)
1 / 5

/Ritzau/