Danskere opretter lejr i Østafrika

De sulter i Østafrika. Vi sender nødhjælp - men det har vist sig svært at få nødhjælpen ud. Nu sender Danmark et logistikcenter af sted til Etiopien.

Der er desperat behov for nødhjælp i Østafrika. (© Scanpix)

Beredskabsstyrelsen sender i begyndelsen af næste uge en lejr til Østafrika. Det er FN, der har bedt om hjælp til at etablere et hovedkvarter for World Food Programme i den lille etiopiske by Dolo på grænsen mellem Etiopien og Somalia, tæt på Kenya.

- Vi skal ned og sørge for at få lavet et koordinationscenter hurtigst muligt, så nødhjælpen kan komme hurtigst muligt ud til de mennesker, der har behov for hjælp, siger beredskabsmester Per Madsen, der skal af sted med lejren.

Flere end 11 millioner mennesker har ifølge FN behov for akut fødevarehjælp i Eritrea, Djibouti, Somalia og Etiopien, der er ramt af en af de værste tørkeperioder siden 1950.

Skal sørge for det hele

Og Beredskabsstyrelsen skal have alt med selv.

- Der er ikke vand, der er ikke strøm, der er heller ikke telefonnet. Vi er ude i midten af næsten ingenting, siger Per Madsen.

Fra lejren skal WFP organisere nødhjælpsarbejdet i den omkringliggende region og samtidig hjælpe den flygtningestrøm, der hver dag ankommer til Dolo fra Somalia på flugt fra hungersnød. Hver dag ankommer ca. 2.000 mennesker til byen.

Svær infrastruktur

Arbejdet vanskeliggøres af en meget begrænset infrastruktur i området.

- Vi kommer til at være 350 km væk fra nærmeste tankstation, fortæller Per Madsen.

Lejrmodulet skal kunne give plads til 15 FN-medarbejdere. Udstyret opstilles i samarbejde med Sverige, Tyskland og Finland. I alt deltager otte personer på opstillingsholdet, hvoraf to er fra Beredskabsstyrelsen.

Beredskabsstyrelsens assistance til FN finansieres af Udenrigsministeriet.

Udviklingsminister Søren Pind siger, at Danmark vil give flere penge til afhjælpen af sult i Afrika gennem 2011. Han tager til Afrikas Horn sidst på måneden.

Kort Somalia (Foto: Mie Hvidkjær)
Facebook
Twitter