Der er koldt og ensomt på toppen.
Undskyld klichéen, men den er imidlertid rammende for ikke færre end tre danskere, der lige nu er på vej mod toppen af verden, Mount Everest.
Carsten Lillelund Pedersen, Jakob Urth og Rasmus Kiilerich Kragh vil som henholdsvis nummer 18, 19 og 20 i rækken af danskere forsøge at nå toppen af verdens højeste bjerg, 8.848 meter over havets overflade. Før dem har 56 andre danskere forsøgt, men kun 17 har nået toppen.
Faktisk kan Jakob Urth og Rasmus Kiilerich Kragh blive de første danskere, der når toppen uden brug af kunstig ilt. Det er i hvertfald planen. De to forsøger opstigningen fra hver deres "side" af bjerget. Den ene fra Nepal-siden, den anden fra Tibet-siden.
Hvem, der kommer først til toppen, og bliver den første dansker, der når toppen uden kunstig ilt, afhænger nu af modernatur og vejret.
- Jeg har det godt. Venter og hviler lige p.t. i basecamp i 5.200 meters højde, før jeg beslutter mig for, hvornår mit topforsøg skal ligge, skriver Rasmus Kiilerich Kragh til DR Nyheder.
Han forsøger at nå toppen fra den tibetanske side mod nord.
Venter på vejret
De danske bjergbestigere har været på Mount Everest i omkring en måned for at akklimatisere sig og vænne sig til højderne. Det er fysisk umuligt at gå (læs: klatre) direkte fra foden af bjerget til toppen, så dør man slet og ret. Kroppen skal først nå at vænne sig til det lavere atmosfæriske tryk og den tynde luft. På toppen er der en omkring tredjedel af den ilt, der er i luften normalt.
Danskerne er nu færdige med deres akklimatisering og venter faktisk "bare" på, at vejret bliver bedre. Rasmus Kiilerich Kragh har allerede været oppe i 7.700 meters højde, altså godt en kilometer fra toppen.
Sidste år var han dog noget tættere på toppen; 250 meter fra målet måtte han vende om. Dette topforsøg var vel at mærke også uden brug af kunstig ilt, men i år er han klar:
- Jeg kigger på forskellige vejrudsigter og den slags. Jeg føler mig stærk og klar og føler, jeg har gjort, hvad jeg kunne indtil nu, skriver Rasmus Kiilerich Kragh.
Urth på toppen inden for fem dage
Men ifølge TV 2's oplysninger forlod den anden danske bjergbestiger, uden kunstig ilt, Jakob Urth i aftes, dansk tid, basecamp 2 i 6.500 meters højde for at lave sit topforsøg fra Nepal-siden, mod syd.
Få timer, inden han gik mod toppen, skrev DR Nyheder med ham på Facebook:
- Jo tak, her går det rigtig fint, forsikrede han.
Det koster i omegnen af 200.000 kroner at være deltager på en ekspedition mod toppen af Mount Everest med et nepalesisk selskab og det dobbelte med et vestligt. Det er lidt billigere at forsøge opstigningen fra den nordlige Tibet-side. Der er noget mere "aktion" på sydlige side, som Jakob Urth beskriver det.
Rettelse: Der er ændret i overskriften og slettet to irrelevante afsnit fra artiklen. Vh DR Nyheder