'Danskerne kan blive Europas vind-sheiker': Havvindmøller skal stå forrest i EU's klimakamp

Europa-Kommissionens nye udspil møder roser fra både vindmølleindustrien og klimaministeren. Men det bliver dyrt at føre ud i livet.

De andre EU-lande kan lære noget af Danmark, når det kommer til havvindmølleenergi, lyder det fra Europa-Kommissionen. (Foto: Michael Dorbec (Grafik))

Der skal opstilles langt flere vindmøller på de europæiske have, hvis Danmark og de andre EU-lande skal kunne nå i mål med deres klimaambitioner.

Det mener Europa-Kommissionen, som nu foreslår at 25-doble mængden af vedvarende havvind i løbet af de kommende 30 år.

- Det vil være en win-win for miljøet og økonomien. Vi gør vores energiforsyning grøn, og vi støtter europæiske virksomheder, lød det tidligere på dagen fra EU's klimakommissær, Frans Timmermans, da han præsenterede den nye strategi for vedvarende offshore-energi.

EU-landene har som mål, at de skal være klimaneutrale i 2050. Det vil sige, at de over et samlet hele ikke må udlede flere drivhusgasser, end de optager. Og står det til EU-Kommissionen, skal strøm fra havvindmøller altså spille en helt afgørende rolle i Europas kamp mod de menneskeskabte klimaforandringer.

Det gode ved havvindmøller er, at det stort set altid blæser på havet, og at de derfor kan producere mere elektricitet end de vindmøller, der står på land, hvis de bliver placeret de rigtige steder. Derudover producerer de mere stabil strøm end både landvindmøller og solceller, og derfor har de også en større værdi for elsystemerne.

- Jeg er helt blæst bagover. Det her er det mest ambitiøse udspil om vedvarende energi, jeg nogensinde har set fra EU, siger Anders Stouge, der er viceadministrerende direktør i Dansk Energi, til Ritzau.

Brug for tusindvis af milliarder

Én gigawatt havvind svarer ifølge Klimaministeriets beregninger groft regnet til én million husstandes stømforbrug i et helt år.

I dag kommer 42 procent af den globale havvindenergi fra møller, der er installeret i EU-farvand, og deres samlede kapacitet ligger på 12 gigawatt. Men ifølge EU-Kommissionens nye strategi skal mængden af havvind mindst femdobles - til 60 gigawatt - inden 2030, hvis klimamålet skal nås.

Dernæst skal der som nævnt være en 25-dobling af mængden inden år 2050. Og hvis det lykkes, vil det om 30 år ende på 300 gigawatt, hvilket mange millioner europæere potentielt kan få gavn af.

Det vil dog kræve enorme investeringer for knap 6.000 milliarder kroner at føre strategien ud i livet, lyder vurderingen fra EU-Kommissionen, og pengene skal komme fra EU-fælleskassen, fra de enkelte medlemslande og fra private investorer.

Derudover skal der kastes et kritisk blik på de nuværende regler for havenergi, så vindstrøm eksempelvis kan transporteres frit mellem EU-landene. Dertil skal hele energi-infrastrukturen udbygges, så vindmøllestrømmen rent faktisk kan blive fragtet på tværs af de europæiske landegrænser.

Det vil for eksempel kræve, at der bliver lagt en masse nye kabler i havene, herunder i Nordsøen, hvor en række af de danske havvindmølleparker ligger.

Danmarks største havvindmøllepark ligger ved Anholt og har 111 møller. (Foto: Michael Drost-Hansen © Scanpix)

Roser til Danmark

Til gengæld kan det kaste en masse nye job af sig, lyder det i strategien. Heriblandt i Danmark, som ifølge Kommissionen allerede er et af foregangslandene i Europa.

Verdens første havvindmøllepark blev nemlig etableret i 1991 ud for Vindeby på Lolland. Parken, som for et par år siden blev sendt på pension, bestod af 11 små vindmøller, som kunne dække knap 2.200 husstandes årlige elforbrug.

Men den blev startskuddet til den havvindindustri, som lige nu er i vækst i hele verden. Alene i de danske farvande findes der i dag 14 havvindmølleparker med en kapacitet på 1.699 megawatt årligt, og yderligere 14 er på tegnebrættet.

Danmark har i dag otte procent af den samlede havvindmøllekapacitet i Europa, kun overgået af Storbritannien og Tyskland. Og ifølge Wind Denmark, der er et såkaldt sektorfællesskab for blandt andet vindmølleejere og virksomheder, kan havvindsstrategien blive guld værd for Danmark, hvis den bliver ført ud i livet.

- I Norden blæser det stort set hele tiden, og derfor er det kun naturligt, at både Østersøen og Nordsøen er i spil. Det her er virkelig en fin mulighed for Danmark, som vi skal gribe, hvis vi både vil styrke den danske vindmølleindustri og sælge en masse grøn strøm til resten af Europa, siger administrerende direktør Jan Hylleberg.

Han tilføjer, at vindenergi også kan sælges indirekte som brint, der kan bruges i den tunge transport, skibsfarten og luftfarten.

- Hvis vi får lagt planerne nu, så det bliver så billigt som muligt, kan vi som land få nogle helt fantastiske muligheder. Ellers er der andre, der løber med det for næsen af os, understreger Jan Hylleberg.

For udviklingen inden for havvindmølleenergi buldrer allerede derudaf i disse år. Ikke bare i Europa, hvor Tyskland eksempelvis har planer om at øge sin nuværende kapacitet af havvind fra 7,5 gigawatt til 20 gigawatt om bare ti år, men også udenfor.

Det drejer sig ikke mindst om Asien, hvor der i disse år bliver postet milliarder i havvindmøller. Kina stod i 2018 for næsten halvdelen af alle havvindmølleinvesteringer, og forventningen er, at de asiatiske havvindmøller vil producere 95 gigawatt om ti år.

'Vi kan blive vind-sheiker'

EU-Kommissionens udspil skal nu forhandles på plads mellem medlemslandenes regeringer og Europa-Parlamentet. Men den danske regering er allerede på forhånd positivt stemt over det.

- Der er ingen tvivl om, at havvindenergi er og bliver en af hovedsøjlerne til at løse klimakrisen i hele Europa. Det bekræfter Kommissionens udspil i dag, lyder det i en skriftlig kommentar fra klimaminister Dan Jørgensen (S).

Han hæfter sig også ved, at EU-Kommissionen fremhæver det årelange danske fokus på havvind - herunder også de energiøer, som skal opføres i dansk farvand, og som skal forbindes til andre lande i Nordsøen og Østersøen.

- Kommissionen fastslår dog nu, at også Atlanterhavet og Middelhavet giver lande på tværs af Europa mulighed for at følge Danmarks gode eksempel og opføre havvind, der kan sikre store mængder billig, grøn energi. Det er ikke bare en god nyhed for klimaet, men også for de danske virksomheder, der står klar til at levere de løsninger, der skal til, udtaler klimaministeren.

Morten Helveg Petersen (R), der er medlem af Europa-Parlamentets energiudvalg, ser også store muligheder for Danmark i udspillet. Men det kræver handling, understreger han.

- Danskerne kan blive Europas vind-sheiker, hvis det her bliver grebet ordentligt an. Men det er voldsomt vigtigt, at vi fra dansk side kommer ud over stepperne nu, siger han og fortsætter:

- For selvom vi er førende på området nu, kan vi ikke bare tage for givet, at vi bliver ved med at være det, hvis ikke vi gør vores hjemmearbejde godt nok, siger den radikale politiker og understreger, at det kræver en bedre regulering fra landenes side.

- Hvis vi skal have eksempelvis pensionskasser til og andre investorer til at poste mange penge i det, skal de også have en sikkerhed for, at reguleringen er fornuftig. Der er vildt forskellige tilgange til det i eksempelvis Danmark, Tyskland og Holland, og derfor er det fornuftigt, at man der nu skal kigges på det, siger Morten Helveg Petersen.

- Det vidner om, at det stadigvæk er jomfrueligt hav, vi sejler på.

Danskerne kan blive Europas vind-sheiker, mener den radikale europaparlamentariker Morten Helveg Petersen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
Facebook
Twitter