Danskerne samler stort ind til Australien: 'Har aldrig oplevet noget lignende'

På få dage har danskerne doneret knap 700.000 kroner til hjælpearbejdet.

En dehydreret koala modtager behandling på Port Macquarie Koala Hospital i Port Macquarie. (Foto: © Saeed Khan, Scanpix)

De seneste måneders voldsomme naturbrande i Australien har foreløbigt kostet 24 mennesker og omkring en halv milliard dyr livet.

Det har rørt danskerne i en sådan grad, at pengene strømmer ind i form af donationer til både Dansk Røde Kors og Verdensnaturfonden Danmark.

- Vi har aldrig oplevet noget lignende, siger generalsekretær i Verdensnaturfonden Danmark, Bo Øksnebjerg.

- På to dage har danskerne doneret 250.000 kroner. Det er helt unikt. Situationen i Australien er virkelig noget, der griber danskerne om hjertet, siger Bo Øksnebjerg om indsamlingen til Australiens dyr, som er kommet op at stå på danskernes egen opfordring.

  • Høje temperaturer har forstærket de store brande i Australien. (Foto: © DAVID MARIUZ, Scanpix)
  • Indbyggere på øen Kangaroo Island er blevet evakueret fra deres hjem. (Foto: © DAVID MARIUZ, Scanpix)
  • Der kæmpes for at slukke de voldsomme brande. (Foto: © DAVID MARIUZ, Scanpix)
  • Brandene på Kangaroo Island har ifølge BBC kostet 25.000 koalaer livet. (Foto: © TRISTAN KENNEDY, Scanpix)
  • Militæret er torsdag formiddag lokal tid gået fra dør til dør og har evakueret. (Foto: © DAVID MARIUZ, Scanpix)
  • Onsdag var Australiens premierminister, Scott Morrison, på besøg på Kangaroo Island. (Foto: © DAVID MARIUZ, Scanpix)
1 / 6

Hos Dansk Røde Kors har flere danskere også henvendt sig med et ønske om at donere penge til at hjælpe i Australien. Det fik hjælpeorganisationen til at oprette en særskilt Australien-indsamling.

Her er det også gået over al forventning.

- Det sker altså sjældent, at vi ligefrem bliver ringet op og bedt om at igangsætte en indsamling. Vi har på tre dage indsamlet 430.000 kroner, siger Morten Jørgensen, der er chef i Røde Kors' fundraising- og marketingafdeling.

- På indsamlinger, hvor vi ikke har samme medievågenhed, der er tallet for en lignende kort periode måske 30 til 40 gange lavere. Jeg tror, at billederne fra Australien har en stor effekt, og danskerne samtidigt har let ved at identificere sig med Australien, siger Morten Jørgensen.

Nye skove til koalaerne

Mens Røde Kors fokuserer deres indsats i Australien på at levere rent vand, husly, førstehjælp og kontantbeløb til fornødenheder til nødstedte mennesker, så sætter Verdensnaturfonden Danmark indsatsen ind på to andre fronter.

I første omgang gælder det den akutte indsats med at få reddet så mange dyr som muligt fra brandene, mens det på lidt længere sigt handler om at genoprette levevilkårene for Australiens dyr.

Blandt andet koalabjørnene.

- Bestanden af koalabjørne var i forvejen presset, men nu er en tredjedel af den samlede bestand bogstaveligt talt gået op i flammer. Vi havde allerede et eukalyptusprojekt på tegnebrættet - det skalerer vi nu op i stor stil, siger Bo Øksnebjerg.

Også bidrag fra erhvervslivet

Koalabjørne lever som det eneste dyr i verden næsten udelukkende af eukalyptusblade, som indeholder store mængder gift, der gør dem uspiselige for andre dyr. Koalaerne drikker næsten intet vand, da de får deres væske fra de giftige blade.

Billederne af koalabjørne, der har slukket tørsten fra drikkedunke og haveslanger, som de er kommet forbi eller har fået af mennesker, siger derfor noget om, hvor pressede dyrene er.

Hos Verdensnaturfonden glæder man sig over, at det ikke kun er danskerne, der har lyst til at hjælpe, men at også erhvervslivet har fået øjnene op for katastrofen i Australien.

- Vi har modtaget 250.000 kroner fra helt almindelige danskere på få dage, men oveni i hatten har vi også været så heldige, at en stor international virksomhed har doneret yderligere 100.000 kroner, siger Bo Øksnebjerg.

Turistøen Kangaroo Island i den sydlige delstat South Australia er det seneste område i Australien, som er blevet alvorligt ramt af brandene. Myndighederne har evakueret beboerne på øen, hvor 25.000 koalaer ifølge BBC har mistet livet.

På landsplan er 26 personer døde i brandene i Australien. Et areal på 103.000 kvadratkilometer er foreløbigt brændt ned landet over, hvilket svarer til mere end det dobbelte af Danmarks areal.