Danskernes yndlingsbanan i fare: Svampeangreb truer Colombias plantager

Panamasygen risikerer at lægge de colombianske bananplantager øde.

Der er hundredvis af spiselige banansorter, men der er en enkelt, som overskygger dem alle - cavendishs. (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

Bananer kan risikere at blive en dyrere og mere sjælden spise.

Årsagen er, at svampen Fusarium Oxysporum - på dansk panamasyge - hærger de colombianske bananplantager, hvor mange af bananerne i Danmark kommer fra.

Og når den sejlivede svampetype angriber de grønne bananplantager, slår de dem ihjel. Svampen reagerer ikke på normale bekæmpelsesmidler, og den kan overleve i jorden i årtier.

- Det er virkelig en væmmelig karl, siger Marten Sørensen, der er lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, til P1 Morgen.

Bønderne i Colombia er nødt til at rydde hele planten, når svampen først har angrebet. Og hvis de prøver at genetablere bananplantagen igen, ligger svampesporene klar i jorden.

Sporene kan endda spredes med vandet.

- Derfor er det virkelig karantæne, hvis man opdager svampen, siger Marten Sørensen.

Angriber danskernes yndlingsbanan

Svampeangrebet har tilmed ramt danskernes foretrukkende banansort - cavendishbananen.

Før Cavendish spiste vi alle sammen en banansort, der hedder Gros Michel, der også kom under angreb.

Og svampen går nærmest til angreb på hvilken som helst type af banan. Derfor er løsningen på svampeangrebet ikke at skifte til en tredje banansort.

Redningen for Cavendish er derimod genmodificering.

- Der er håb om at finde et resistensgen og så få det indsat i Cavendishen. Teknologien har man. Det gælder om at identificere de gener, der kan give den nødvendige modstandsdygtighed i bananen, siger Marten Sørensen.

Bananpriserne kan blive presset op

Bananer er den ottende vigtigste afgrøde i verden, og derfor er der mange penge i frugten. Også i Danmark spiser vi utrolig mange af de gule frugter. Hvert år køber danskere 320 millioner bananer, vurderer man hos Coop.

Det kan derfor heller ikke udelukkes, at priserne på en banan vil stige.

- Hvis det griber om sig, og de ikke er i stand til at standse angrebet, så vil det give en mangel på bananer, og så vil priserne stige, siger Marten Sørensen.

Colombia eksporterede sidste år bananer til en værdi af seks milliarder kroner.

Facebook
Twitter