Dansksindet minister er på plads i Slesvig

Efter den afgørende afstemning står det klart, at SSV's Anke Spoorendonk nu er ny minister i Slesvig-Holsten.

Efter den afgørende afstemning står det klart, at SSV's Anke Spoorendonk nu er ny minister i Slesvig-Holsten. (Foto: Per Smith Vinther)

Anke Spoorendonk fra det danske mindretalsparti SSV er nu officielt blevet minister i Slesvig-Holsten.

Hun får titel af justits-, kultur- og europaminister i den nye regering, som tirsdag helt som ventet fik et flertal bag sig ved den afgørende afstemning i den nyvalgte landdag i Kiel.

Koalitionen mellem SPD, De Grønne og SSV fik 37 stemmer ud af 69 i afstemningen, hvor stemmeafgivningen var hemmelig, betyder.

Historisk valg

Dermed er SPD-politikeren Torsten Albig ny ministerpræsident i den nordtyske delstat.

SPD, De Grønne og SSV havde tilsammen 35 stemmer og altså flertal alene, men to personer - efter alt at dømme fra Piratpartiet - har altså også peget på Albig som ny regeringschef.

Albig, der tidligere har været overborgmester i Kiel, afløser CDU'eren Peter Harry Carstensen, som fik posten i 2009.

For SSV har valget været historisk, da det lille parti med tilknytning til det danske mindretal for første gang får sæde i regeringen.

SSV fik 4,6 procent af stemmerne og fik dermed afgørende indflydelse på, hvilken side af landdagen der skulle have ministerpræsidentposten.

Dansk/tysk ligestilling

En af partiets store mærkesager under valgkampen - og et af de ultimative krav under koalitionsforhandlingerne - har været, at danske og tyske skoler i Slesvig-Hosten bliver ligestillet, hvad angår bevillinger.

Den foregående konservative regering med forbundskansler Angela Merkels kristelige demokratiske CDU i spidsen reducerede de danske skolers tilskud, så de kun fik 85 procent af de tyske skolers.

En af den nye delstatsregerings store opgaver bliver at navigere i en økonomisk svær tid, hvor den bliver tvunget til store offentlige besparelser.

Men i modsætning til den afgående konservative regering har den nye regering bebudet, at den vil satse offensivt med investeringer i fremadrettede projekter.

/ritzau/